Vodní pólista Faměra vyhlíží po přestupu do Barcelony olympijský turnaj. Reprezentoval by Španělsko

Vzhledem k současnému rozložení sil v evropských a světových bazénech se v roce 2020 bude hrát olympijský turnaj v Tokiu nejspíš bez českých vodních pólistů. Jeden z nich by se ale s čepičkou přímo ve vodě objevit mohl. Martin Faměra by se na příštích letních Hrách mohl představit ve španělské reprezentaci.

Strakonice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní pólo (ilustrační foto).

Vodní pólo (ilustrační foto). | Foto: Wikimedia Commons

Faměra pochází ze sportovní rodiny. Jeho tatínek Karel hrál i trénoval. Strakonice přivedl k mistrovským titulům, a proto o sportovní dráze, na kterou se Martin vydá, bylo docela brzy jasno. „Zkoušel jsem i fotbal, ale ve čtvrté třídě jsem se rozhodl pro vodní pólo," vyprávěl Radiožurnálu Martin Faměra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodní pólista Martin Faměra se možná podívá na olympijské hry do Tokia

Jeho rozhodnutí bylo správné. Zahrál si v reprezentace, nastupoval za Košice a teď stojí před další velkou výzvou. Podepsal totiž tříletou smlouvu ve Španělsku, kde bude hrát za Barcelonu. „Super destinace, výborný tým. Snil jsem o tom od chvíle, kdy jsem začal trénovat," přiznal se Martin Faměra.

Prožije tak pořádně horké léto. Kdyby český fotbalista řekl, že bude hrát za Barcelonu, strhl by se nevídaný poprask. U vodního póla je situace přeci jen trošku jiná. „Ve Španělsku je fotbal a po něm ostatní sporty. My jsme zhruba na úrovni basketbalu a házené," podotkl Faměra. I na tyto sporty ale chodí v Katalánsku hodně lidí, což je vidět především u basketbalu.

Přesun do Španělska může Faměrovi dát jedinečnou šanci. Zahrát si na olympijských hrách v Tokiu. Potřebuje jen dodržet smlouvu, kterou uzavřel. „Španělé mi nabídli před půl rokem, že bych si mohl zahrát pod pěti kruhy. Pokud všechno dobře dopadne, mohl bych jet do Tokia," uvedl Faměra. Šance, že by se český národní tým dostal na Hry, je totiž velice mizivá.

Zástupci španělské reprezentace dali jasný příslib. „Jsem obránce centra a takového prý ještě neměli, a že bych byl přínosem pro národní tým. Řekli mi, že se mnou počítají do Tokia," odvětil Faměra. Na olympijském turnaji by tak čeští fanoušci přeci jen měli komu fandit. Zbývá „maličkost". Zařídit si po českém a slovenském občanství ještě to španělské.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme