Nevšední příběh rodiny vodních slalomářů: ‚Jezdíme za Ameriku, ale zachováváme českou kulturu‘

Celkem jedenáct českých vodních slalomářů soutěží na mistrovství světa v německém Augsburgu. Ale závodníků, kteří umí česky, je víc. Patří mezi ně i americké reprezentantky, sestry Marcella a Isabella Altmanovy. „Mamka je Češka z Prahy, provdala se za Američana, takže žije v Americe. My tam bydlíme, a proto jezdíme za Ameriku,“ vysvětlila v rozhovoru pro Radiožurnál osmnáctiletá Marcella.

Tento článek je více než rok starý.

Augsburg (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sestry Isabella a Marcella Altmanovy

Sestry Isabella a Marcella Altmanovy | Foto: Iva Roháčková

„V Americe jsem chodila i do sokola Washington, D.C. a měla jsem tam i hezkou komunitu dětí, které taky mluvily česky,“ vysvětlila.

Česky mluví i její mladší sestra. „Maminka se mě furt snaží učit gramatiku. Už jsme to dlouho nedělaly, ale někdy ji to napadne, vytáhne učebnici a učíme se,“ popsala čtrnáctiletá Isabella.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o česko-amerických vodních slalomářkách a jejich rodině

Je to pozoruhodný příběh jedné vodácké rodiny z Prahy. Závodila už babička Marcely a Isabelly Alena Buddeusová, stejně tak její dvě dcery. Renata se tedy vdala do Ameriky a Michaela pro změnu do Francie.

„Jezdila jsem v reprezentaci ještě za totality, zamilovala jsem se do francouzského deblíře (deblkanoisty) a stěhovala jsem se ještě za totality. Sestra se zase zamilovala do amerického kajakáře a odstěhovala se asi dva roky na to. Vodácká rodina na světové úrovni je normální,“ potvrdila Michaela Daille.

Je to maminka dlouholetého francouzského reprezentanta Etienna, celkového vítěze SP z roku 2012. I on trávil spoustu času v Praze u babičky Buddeusové, která i v 84 letech provozuje v pražské Troji obchod s vodáckým vybavením. Také sestry Altmanovy se za ní často vrací.

„Snažíme se každý rok, naštěstí to šlo i během covidu trávit celé léto s babičkou. Jsem často i u kanálu a moc se mi to tam líbí,“ doplnila Isabellu její starší sestra Marcella. 

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme