Prskavec skončil v úvodním závodě Světové poháru vodních slalomářů druhý, porazil ho Brit Clark

Kajakář Jiří Prskavec obsadil v úvodním závodu Světového poháru vodních slalomářů v Londýně druhé místo. Úřadující vicemistr světa nestačil jen na domácího Josepha Clarka, olympijského vítěze z Ria de Janeiro.

Londýn (Aktualizováno: 7:30 17. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec.

Jiří Prskavec. | Foto: Martin Hladík, kanoe.cz | Zdroj: ČTK

Prskavec zajel ve finále na kanále, na němž se stal v roce 2015 mistrem světa, čistou a rychlou jízdu. Coby druhý muž z dopoledního semifinále startoval šestadvacetiletý Čech jako předposlední a s jistotou druhého místa čekal, zda ho překoná poslední kajakář na startu Clarke. Britskému závodníkovi se to podařilo o 86 setin sekundy. Třetí skončil Němec Hannes Aigner.

„Je to hrozně příjemné. Ježdění tady si velmi užívám a právě kvůli takové vodě to dělám. Strašně mě to bavilo,“ řekl po závodě Radiožurnálu Prskavec.

Kajakářka Amálie Hilgertová skončila v úvodním závodě Světového poháru v Londýně osmá

Číst článek

Ve finále byl Prskavec jediným českým zástupcem. Semifinále totiž nevyšlo Vítu Přindišovi, který do Londýna přijel jako čerstvý mistr Evropy i první muž světového žebříčku. Osudnou se mu stala protivodná šestá branka, kterou při nájezdu trefil pádlem. Průjezd mezi rozkývanými tyčemi vyhodnotili rozhodčí jako neplatný, takže následovala padesátisekundová penalizace. Bez ní by byl ve finále. A Vavřinci Hradilkovi v kanále, na kterém vybojoval před sedmi lety olympijské stříbro, nestačila čistá jízda na lepší než 18. místo.

Ve finále kanoistek dostala Fišerová čtyřsekundovou penalizaci za dva dotyky branky a byla šestá s odstupem 11,63 sekundy za Britkou Mallory Franklinovou. Domácí závodnice navázala na sobotní vítězství mezi kajakářkami a triumf z mistrovství Evropy. Jedinou porážku jí v dosavadních dvou letošních velkých závodech uštědřila na ME v kategorii kajakářek Amálie Hilgertová. Také Fišerová byla ve finálové desítce jedinou Češkou, Eva Říhová a Kateřina Havlíčková vypadly v semifinále.

Úvodní díl SP skončil téměř absolutním triumfem domácích vodáků, kteří nevyhráli jen v kategorii kanoistů, kde byli dva Britové na pódiu za vítězným Němcem Siderisem Tasiadisem.

Pětidílný seriál, jenž vyvrcholí v září finálovým závodem v Praze, pokračuje příští víkend v Bratislavě.

Úvodní závod SP ve vodním slalomu v Londýně:
Muži:
K1: 1. Clarke (Brit.) 90,35 (0 trestných sekund), 2. Prskavec (ČR) -0,86 (0), 3. Aigner (Něm.) -1,69 (0), ...v semifinále 18. Hradilek, 38. Přindiš (oba ČR).

Ženy:
C1: 1. Franklinová 106,82 (0), 2. Woodsová (obě Brit.) -0,63 (0), 3. J. Foxová (Austr.) -6,80 (4), ...6. Fišerová -11,63 (4), v semifinále 18. Říhová, 28. Havlíčková (všechny ČR).

jsu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme