Volejbalistky podlehly v pětisetové bitvě Kanadě a prestižní Ligu národů si nezahrají

České volejbalistky prohrály pětisetovou bitvu s Kanadou a postup do prestižní Ligy národů nevybojovaly. Ve finále kvalifikačního turnaje v Limě podlehly kanadskému týmu 17:25, 16:25, 25:21, 25:23 a 8:15.

Tento článek je více než rok starý.

Lima (Aktualizováno: 12:33 1. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalistka Helena Havelková

Volejbalistka Helena Havelková | Zdroj: Fotobanka Profimedia

O jediné postupové místo usilovalo v hlavním městě Peru šest družstev. Češky před týdnem vyhrály Evropskou ligu, ale v neděli osmou výhru v řadě nepřidaly. V rozhodujícím duelu jim chyběla elitní smečařka Andrea Kossányiová, která si v sobotním semifinále proti Argentině poranila kotník.

České volejbalistky jsou na Challenger Cupu v Limě ve finále, přišly ale o zraněnou Kossányiovou

Číst článek

„Jsem moc pyšná na celý tým, přestože naše působení tady nemělo tu správnou třešničku na dortu. Měly jsme tady v Peru trochu ztížené podmínky, ale myslím, že jsme se s tím v porovnání s ostatními týmy popraly na výbornou. Nebyla tady jednoduchá konkurence a zápasy, i když to z výsledků na první pohled někdy nevypadá, byly velmi vyrovnané a náročné, uvedla kapitánka Pavla Šmídová na svazovém webu.

V základní sestavě Kossányiovou nahradila Eva Svobodová. Zpočátku český tým na Kanaďanky nestačil a dva sety skončily výrazným rozdílem. Ve druhé sadě se řecký kouč Jannis Athanasopulos snažil zastavit nápor soupeřek střídáním, ale marně.

Česká reprezentace pak využila toho, že Kanaďanky ubraly, předvedla dravější výkon a průběh zdramatizovala. V tie-breaku se však držela jen do stavu 3:3, kanadské hráčky opět zabraly, do výměny stran odskočily na čtyřbodový rozdíl (8:4) a náskok už udržely.

Jsem velmi pyšný na holky, jak bojovaly a jak se za stavu 0:2 na sety dokázaly vrátit do zápasu. To je skvělá lekce do budoucna, že nikdy není nic ztraceno. Jako tým se stále zlepšujeme, ale stále vidím prostor ke zlepšení, prohlásil Athanasopulos.

Druhý mečbol proměnila nejlepší hráčka zápasu Alexa Grayová a završila svůj příspěvek na 27 bodů. Zápas trval dvě a půl hodiny. Češky sice měly účinnější servis (14:4), ale celkově v útoku a hlavně na bloku zaostávaly. Kanaďanky měly 13 bodových bloků oproti pěti českým.

Athanasopulos si posteskl, že jeho tým brzdila spousta nepříjemností. Před Final Four Evropské ligy jsme přišli o Evu Hodanovou a teď před finále o Andreu Kossányiovou, navíc jsme zde byli jen s jednou nahrávačkou. Eva Svobodová poprvé v národním týmu nastoupila do zápasu v základní sestavě a rovnou to bylo finále, ale odvedla skvělou práci, uvedl.

České volejbalistky tak skončily těsně před branami Ligy národů stejně jako loni muži, kteří ve finále Challenger Cupu prohráli s domácím Portugalskem 1:3. Kanaďanky v příštím ročníku elitní soutěže vystřídají Bulharsko. Nyní budeme mít deset dní volno, abychom dobili baterky. Pak se opět sejdeme a začneme s přípravou na olympijskou kvalifikaci, dodal Athanasopulos.

Kvalifikace volejbalistek o postup do Ligy národů v Limě:
Finále:
Kanada - ČR 3:2 (17, 16, -21, -23, 8)
Rozhodčí: Grassová (Braz.), Duranová (Mex.). Čas: 136 min. Diváci: 650.
Sestava a body ČR: Šmídová 8, Svobodová 12, Holásková 9, Orvošová 5, Mlejnková 17, Trnková 8, libero Dostálová - libero Vaňková, Šustrová, Purchartová, Patočková 12, Rutarová. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Kanady: Grayová 27, Crossová 16, Van Ryková a Magliová po 15.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme