Nejlepším českým volejbalistům brzdí kariéru reprezentace. Vadí jim termíny, shodují se

Donovan Džavoronok a Jan Hadrava byli největšími oporami volejbalové reprezentace na posledním mistrovství Evropy. Oba hrají v prestižních evropských soutěžích, italské respektive polské lize a jsou oporami svých týmů. Jejich výkony v klubu ale výrazně ovlivnily právě reprezentační povinnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donovan Džavoronok

Donovan Džavoronok | Zdroj: Profimedia

Donovan Džavoronok a Jan Hadrava patří mezi největší hvězdy českého volejbalu současnosti. Jejich kariéru v nejlepších ligách ale paradoxně brzdí reprezentační povinnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co vadí českým volejbalistům na reprezentačních zápasech si poslechněte v příspěvku

„Nebylo to úplně nejlehčí, protože jsem přijel asi o pět kilogramů lehčí, než je má závodní váha. Bohužel v Česku nemáme takové prostředky a nejsou zaplacení lidé, kteří by nás tak dobře kondičně připravili. Doháněl jsem to až do teď,“ říká smečař italské Monzy Donovan Džavoronok.

Evropský šampionát skončil až na konci září a klubové soutěže se rozehrály už během října. Českému volejbalistovi tak trvalo nějaký čas, než se do potřebné kondice dostal. I proto se omluvil reprezentačním trenérům z lednové olympijské kvalifikace.

Tam chyběl i universál Jan Hadrava, který taky doplatil na dlouhou předchozí sezónu. I když trochu jinak. V listopadu byl jedním z nejlépe bodujících hráčů celé polské ligy, pak ale přišlo zranění.

„Natrhl jsem si lýtko, které mě vyřadilo ze hry na měsíc a to jak z klubu, tak z národního týmu. Ještě teď se dávám dohromady, ale snad příští týden začnu pomalu skákat a zapojím se do hraní. Je to prostě zranění jen z únavy a přetížení.“

Málo času na regeneraci

Právě únavu a přetížení dává Jan Hadrava za vinu mizivému času na regeneraci mezi evropským šampionátem a startem klubové reprezentace

Myslím, že by to mohlo být lépe podchycené, jak ze strany Mezinárodní federace, tak klubů národních federací, že ten kalendář je takový. Týmy to pak prostě ženou a i trenéři chtějí, aby ti hráči byli co nejdříve k dispozici,“ vysvětluje universál polského Olštýna Jan Hadrava.

Jeho kamarád Donovan Džavoronok se sice zranění vyhnul, ale tím, že doháněl fyzickou přípravu trvalo mu dlouho, než byl pro klub tak platným, jako v předchozí sezóně. Teď už se ale vrací do ideální formy.

„Samozřejmě vždycky může být lépe, ale myslím, že své jsem si odehrál a hraju. Budu se samozřejmě snažit hrát co nejlépe každý zápas, abychom se zvedli v tabulce,“ věří Donovan Džavoronok, hráč Monzy, aktuálně devátého celku tabulky italské Série A1.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme