Začíná volejbalová evropská liga. Muži mají jisté Final Four, ženy ji využijí k přípravě na kvalifikaci

S rozdílnými ambicemi vstupují volejbalové reprezentace do Evropské ligy. Zatímco pro muže jde o vrchol sezony, pro ženy především o možnost najít ideální složení pro kvalifikaci mistrovství Evropy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu

Česká ženská volejbalová reprezentace (ilustrační foto) | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

Muži rozehrají Evropskou ligu v sobotu ve Finsku, ve skupině mají ještě Španělsko a Portugalsko. Ženy začnou ve Španělsku a o jedno postupové místo do Final Four budou bojovat také se Slovenkami a Běloruskami. Muži mají účast ve vyvrcholení zlaté ligy zaručenou, jelikož závěrečný turnaj hostí 13. a 14. června Karlovy Vary.

Evropská liga spojí mužský a ženský volejbal, reprezentace plánují společné zápasy

Číst článek

„Final Four máme jisté, ale Finům i Španělům máme co vracet,“ zavzpomínal na loňskou kvalifikaci mistrovství světa univerzál Jan Hadrava, nejlepší český volejbalista sezony. „Zápasy nebudou jednoduché, ale ve Final Four chceme projít přes semifinále a dostat se do další fáze boje o Světovou ligu,“ řekl.

Volejbalisté odletěli na úvodní zápas bez jedničky na nahrávce Jakuba Janoucha, který se žení. Zastoupit se ho pokusí Pavel Bartoš a Matyáš Démar.

Účast na ME v roce 2019 mají muži jistou díky sedmému místu z loňského šampionátu. „Bereme letošní reprezentační sezonu již jako přípravu, nicméně se pokusíme postoupit do kvalifikace o Světovou ligu. I když tam postoupit je těžší než se dostat na olympiádu,“ řekl manažer reprezentací Miloslav Javůrek.

Volejbal na letní i zimní olympiádě? Takové jsou vize propagátorů sportu zvaného snowvolejbal

Číst článek

Kouč žen Zdeněk Pommer nemá v sestavě dlouholeté opory univerzálku Anetu Kocmanovou-Havlíčkovou ani smečařku Helenu Havelkovou. Hlavní údernou silou by měla být dvojnásobná volejbalistka roku smečařka Michaela Mlejnková.

„Sezona byla dlouhá a náročná, ale do nároďáku se těším a věřím, že jak Evropskou ligu, tak i kvalifikaci na ME úspěšně zvládneme,“ řekla Mlejnková, které ukončila působení ve Stuttgartu a z Německa odchází do Polska.

Čeští fanoušci se můžou těšit na oba týmy v jeden den. V pražské hale na Podvinném mlýně se bude hrát 23. a 26. května. Muži tam odehrají i třetí domácí zápas skupiny 30. května, ženy se doma představí ještě 2. června v Jindřichově Hradci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme