Volejbalisté Českých Budějovic slaví jubilejní desátý mistrovský titul

Volejbalisté Českých Budějovic se po roční pauze vrátili na extraligový trůn. Jihostroj v rozhodujícím pátém finálovém utkání porazil Duklu Liberec 3:0 po setech 25:23, 25:21, 25:20 a slaví jubilejní desátý český titul.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalisté Českých Budějovic vybojovali jubilejní desátý titul

Volejbalisté Českých Budějovic vybojovali jubilejní desátý titul | Foto: Václav Pancer | Zdroj: ČTK

Ve finále pokaždé zvítězil domácí tým. Českobudějovičtí třikrát deklasovali soupeře ve své hale 3:0, Liberec pod Ještědem vydřel dvě pětisetové výhry.

„Bylo to nejtěžší utkání, protože Liberec hrál výborně. Jan Štokr dělal strašně málo chyb a rozhodla naše psychická koncentrovanost. Otáčeli jsme a pomohli hráči ze střídačky. Je to krásný,“ popsal trenér vítězů René Dvořák České televizi.

O volejbalovém mistrovi rozhodne pátý zápas. Zvítězí opět domácí tým, nebo Liberec prolomí tuto statistiku?

Číst článek

Už poosmé zvedl mistrovský pohár nad hlavu v dresu Českých Budějovic jejich kapitán Radek Mach. „Je to zadostiučinění za to, co jsem tomu obětoval, co obětovala moje rodina,“ řekl čtyřiatřicetiletý reprezentační blokař. Právě malá dcera byla jednou z prvních osob, která přišla Machovi na palubovku pogratulovat. „Právě mi navlékla medaili a to je to nejvíc, co může člověk zažít,“ popisoval šťastný kapitán Jihostroje. 

Ve vyrovnané první sadě vedla Dukla 8:6 a 16:13, ale domácí vždy srovnali. Liberec měl na nahrávce mladého Srba a ten v koncovce chyboval. „Dal jsem dvoják,“ komentoval svoji chybu, která poslala Budějovice do vedení 24:22. První setbol odvrátil smečí Štokr, ale při druhém uspěl domácí Staples.

Druhý set se tomu prvnímu podobal. Severočeši vedli 6:3 a za stavu 16:13 se vývoj opět otočil. Koncovce vládli Jihočeši, od stavu 20:20 rozhodli díky šňůře čtyř bodů při podání univerzála Šotoly, který naskočil do hry ve druhé sadě.

Zmar Dukly podtrhla třetí sada. Hosté si po skvělém servisu nejvíce bodujícího hráče utkání Štokra (18 bodů) vypracovali náskok šesti bodů 9:3 a vedli ještě 18:13. Do sestavy Budějovic se vrátil univerzál Křesťan a vyprodané publikum dostal do euforii nejlepší hráč utkání Petr Michálek. Při jeho servisu získali domácí málo vídaných deset bodů v řadě, otočili na 23:18 a bez problémů zápas ukončili.

Titul po 23 letech. Volejbalistky Olomouce ve finále přehrály Prostějov 3:0 na zápasy

Číst článek

„Rozhodly drobnosti. Párkrát se nám nepodařilo složit na jedny ruce, domácí si pomohli servisem a začalo se to otáčet,“ posteskl si kouč Dukly Michal Nekola. „Jsme zklamaní, ale Budějovice hrály dobře stabilně celou sezonu, doma neprohrály a zaslouženě jsou mistry,“ uznal liberecký trenér.

Šťastný byl také prezident českobudějovického klubu Jan Diviš: „Jsem na kluky pyšný, že to dokázali v letošní sezoně bez velkých výkyvů ustát. Byly samozřejmě pod tlakem, ale jsem pyšný. Vyhráli jsme a zaslouží si uznání za celou sezonu, během které jsme kromě dvou zápasů – ve Zlíně a doma s Ostravou, předváděli vyrovnané výkony a ten titul je po právu na naší straně.“

„Určitě, už se na Ligu mistrů těšíme. Je to odměna pro hráče za výkony v letošní sezoně a zkusíme se porvat na mezinárodní úrovni,“ dodal k nadcházející účasti v mezinárodní soutěži Jan Diviš

kaj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme