Věřím, že máme kvalitu, říká volejbalista Džavoronok po úvodní porážce na mistrovství Evropy

Čeští volejbalisté prohráli úvodní duel evropského šampionátu s Ukrajinou 1:3 na sety. Ještě na minulém mistrovství Evropy by prohra v prvním zápase takřka jistě znamenala konec šancí na postup do vyřazovacích bojů. Teď tomu tak ale není.

Rotterdam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští volejbalisté okolo trenéra Nekoly

Čeští volejbalisté okolo trenéra Nekoly | Foto: Ota Bartovský / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Rozdíl je v tom, že na minulém mistrovství Evropy byla čtyřčlenná skupina a my jsme věděli, že kromě Italů a Němců bojujeme reálně se Slováky o postup, což se hned v prvním zápase povedlo. Tady se nic neděje, i když jeden zápas prohraješ, a musí se hrát dál,“ vysvětluje trenér Michal Nekola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věřím, že máme kvalitu, říká volejbalista Džavoronok po úvodní porážce na mistrovství Evropy

Nově se hraje v šestičlenných skupinách o čtyři postupová místa, a tak první zápas neznamená konec nadějí. Stále mají Češi postup do osmifinále ve svých rukou. Zápasy se sice bodují třemi body, za výhru 3:0 a 3:1 získá vítězný tým plný počet. Za výhru 3:2 jen dva a ten třetí bod si připíše poražený celek. Jenže o pořadí ve skupině nerozhoduje na prvním místě součet získaných bodů, ale počet vyhraných zápasů.

„Samozřejmě máme ještě čtyři zápasy před sebou, ale tím, že jsme prohráli s Ukrajinou, se nám to dost zkomplikovalo. Jestli chceme pomýšlet na postup ze skupiny, musíme teď vyhrávat,“ zdůrazňuje smečař Donovan Džavoronok a zároveň věří, že se národní tým bude herně zlepšovat. Špatný výkon v duelu s Ukrajinou přisuzuje tomu, že se jednalo o úvodní duel šampionátu.

Porážka na úvod. Čeští volejbalisté podlehli na mistrovství Evropy Ukrajině ve čtyřech setech

Číst článek

„Můžeme být rádi, že máme tu premiéru za sebou, první zápasy jsou vždycky nervózní. Věřím, že máme kvalitu a že se sebe shodíme počáteční nervozitu,“ dodává Džavoronok.

Něco si ale přeci jen mohou z nepodařeného utkání čeští volejbalisté vzít do dalších bojů.

„Návrat do zápasu ve třetím setu. Přesně jak říkal trenér, může vystřídat kohokoliv a je to adekvátní náhrada. Pak jsme hráli vyrovnanou partii,“ připomíná kapitán Jakub Janouch zlepšený výkon v polovině zápasu s Ukrajinou.

Právě vyrovnanost českých hráčů by měla pomoci k úspěchům v dalších zápasech. Ten nejbližší odehraje národní tým v neděli od 19.00 proti Estonsku.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme