Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy zaskočili Srbsko jen v prvním setu. Favorit vyhrál 3:0

Čeští volejbalisté neprošli přes favorizované Srbsko do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Obhájců bronzových medailí a semifinalistů loňského světového šampionátu se ale nezalekli, v prvním setu měli dokonce pět setbolů a teprve od koncovky druhé sady byli Srbové lepším týmem. Češi jim podlehli 29:31, 21:25 a 18:25.

Tento článek je více než rok starý.

Antverpy (Aktualizováno: 19:33 21. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští volejbalisté neprošli přes favorizované Srbsko do čtvrtfinále mistrovství Evropy

Čeští volejbalisté neprošli přes favorizované Srbsko do čtvrtfinále mistrovství Evropy | Foto: Virginia Mayo | Zdroj: ČTK/AP

Na minulém Euru před dvěma lety Češi v play-off zaskočili v Katovicích tehdejší obhájce titulu Francouze a nakonec obsadili 7. místo, podobná senzace se jim v sobotu nepovedla. Zpočátku využili vlažnějšího přístupu soupeře a v koncovce měli velmi blízko k zisku první sady. Poté Srbové zabrali, přestali kazit a další šanci už Čechům nedali.

Tablety, počítače, statistika. Volejbalisté před každým zápasem analyzují až 12 hodin hry soupeře

Číst článek

Srbský tým předčil ten český především v obraně, a to v poli i na síti. Bodových bloků měli volejbalisté z Balkánu deset, Češi polovinu. V útoku byl neomylný se svojí levačkou smečař Uroš Kovačevič se 17 body, v českém dresu mu konkuroval Donovan Džavoronok s 18.

Dlouho se i proti Srbům prosazoval univerzál Jan Hadrava, hvězda předchozího duelu proti Černé Hoře. Té nasázel deset es, tentokrát přidal čtyři, všechna v prvním setu. Pak už si na něj dal soupeř pozor a nechal jej „pouze“ na 15 bodech.

Češi začali právě zásluhou Hadravy vedením 3:0, soupeř se dotáhl, ale do trháku ho svěřenci Michala Nekoly nepustili. Za stavu 18:22 opět při Hadravově podání se bodově srovnali a jako první se dostali k setbolu. Srbové se vždy ubránili, pak ale servisy kazili a dávali další šance českému týmu. Zůstaly však nevyužity. Srbsko proměnilo druhý setbol, poté co poprvé zablokovalo Hadravu.

‚Patnáctkrát nás porazí, ale v jednom zápase je šance.‘ Češi chtějí znovu překvapit favorita

Číst článek

Úvod druhé sady opět patřil českým volejbalistům, postupně ale soupeř přidal, výrazně se zlepšil a jen stěží hledali Nekolovi svěřenci v jejich obraně mezery. Od stavu 9:9 už bodově zaostávali a set prohráli rozdílem pěti bodů. Srbové v tlaku pokračovali, naopak českým volejbalistům docházely síly a favorit už pak bezpečně došel do čtvrtfinále.

Ani v sobotu tak čeští volejbalisté Srbsko neporazili, zatím měli tři pokusy. Jejich přemožitelé ve čtvrtfinále narazí na vítěze duelu Belgie - Ukrajina. Postup si již vybojovali také Němci a obhájci titulu Rusové. Osmifinálový program zakončí až v neděli Italové s Turky.

Mistrovství Evropy volejbalistů - osmifinále v Antverpách:
ČR - Srbsko 0:3 (-29, -21, -18)
Rozhodčí: Twardowski (Pol.), Bloemhard (Niz.). Čas: 85 min. Diváci: 3480.
Sestava a body ČR: J. Hadrava 15, Galabov 3, Zajíček 5, Janouch, D. Džavoronok 18, Sedláček 3, libero Moník - libero Kunc, P. Bartoš, Finger 1, A. Bartoš, Sobotka 2. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Srbska: Kovačevič 17, Atanasijevič 15, Lisinac 10, Podraščanin 9.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme