Volejbalisté vstoupili do olympijské kvalifikace porážkou, s Němci neuhráli ani jeden set

Čeští volejbalisté nestačili v olympijské kvalifikaci v Berlíně na domácí Německo a prohráli 0:3 po setech 19:25, 22:25 a 20:25. V prvním utkání skupiny A si vicemistři Evropy Slovinci poradili 3:0 s Belgií, která bude v úterý dalším soupeřem českého týmu.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání volejbalové olympijské kvalifikace mezi Českem a Německem

Utkání volejbalové olympijské kvalifikace mezi Českem a Německem | Foto: DPA/Andreas Gora | Zdroj: ČTK

Český celek doslova sestřelil György Grozer, který drtivým servisem otočil druhý set a dal 21 bodů, z toho osm es. Už v olympijské kvalifikaci v roce 2012 na stejném místě nasázel německý univerzál s maďarskými kořeny Čechům 28 bodů.

Čeští volejbalisté se zkusí kvalifikovat na olympiádu. Obejít se musí bez Hadravy nebo Džavoronoka

Číst článek

„Jsme nespokojeni s výsledkem, protože nula tři je pro nás krutý,“ řekl český kouč Michal Nekola v nahrávce pro média. „V prvním setu byli Němci lepší v útočné fázi, druhý jsme celý vedli a kormidlo otočil Grozer. Třetí set byl vyrovnaný, ale oni byli lepší na servisu.“

Nekolův výběr, oslabený o několik opor, odehrál většinu utkání s nahrávačem Janouchem, blokaři Zajíčkem a Machem, smečařem Galabovem, liberem Moníkem a premiéru v reprezentaci si odbyli smečař Vašina a levoruký univerzál Indra. „Odehráli utkání velice dobře a mají budoucnost před sebou, takže tohle vidím jako velké pozitivum pro český nároďák,“ řekl Nekola.

„Byl to z naší strany, myslím, povedený zápas. Každý set jsme se drželi a rozhodl jejich lepší servis a zkušenost. Diváci je hnali a pohlídali si to,“ konstatoval Indra, který stejně jako Vašina zaznamenal třináct bodů, nejvíce z českého týmu.

Volejbalisté do zápasu vstoupili nervózně a prohrávali 4:8, ale šestibodovou šňůrou při Janouchově podání skóre otočili. Ještě vedli 13:11, jenže pak měli problém s příjmem tvrdého servisu, při němž zářili Fromm a Grozer, a o set přišli.

Výborně ale rozehráli druhou sadu. Dařilo se Indrovi a poté, co Vašina vytloukl bloky, vedli 10:8. Češi hráli nadšeně, bojovali a po blocích Zajíčka a vzápětí Macha to bylo už 21:16. Za stavu 22:17 už se zdálo, že mají set jistý, ale na podání přišel Grozer a servisem o rychlosti až 130 km/h doslova rozstřílel české naděje.

Dobrý start měli volejbalisté také do třetí sady. Vašina ukázal, že i Češi mají tvrdý servis (4:2). Němci ale rychle srovnali na 5:5 a Grozer předvedl, že není jen „zabijákem“ nad sítí, ale i výborným polařem. Na smeči se ve třetí sadě dařilo Galabovovi, ale domácí využívali výškovou převahu a vývoj třetího setu kontrolovali.

Volejbalistům mimo jiné chybějí zranění univerzálové Jan Hadrava a Michal Finger a z národního týmu se pro kvalifikaci omluvil smečař Donovan Džavoronok.

Ve skupině B zdolala Francie jasně Srbsko 3:0, Bulharsko a Nizozemsko začnou boj o olympiádu v pondělí. Do semifinále postoupí z každé skupiny dva celky a účast v Tokiu si zajistí pouze vítěz finále.

Olympijská kvalifikace volejbalistů v Berlíně:

Skupina A:
Německo - ČR 3:0 (19, 22, 20)
Rozhodčí: Adler (Maď.), Aro (Fin.). Čas: 83 min. Diváci: 4129.
Sestava a body ČR: Vašina 13, Zajíček 3, Indra 13, Galabov 12, Mach 5, Janouch 1, libero Moník - Michálek, Polák, Šulista. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Německa: Grozer 21, Fromm 16, Kaliberda 12.

Slovinsko - Belgie 3:0 (23, 26, 20)

Skupina B:
Francie - Srbsko 3:0 (21, 21, 22).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme