České volejbalistky po sedmi letech vyhrály Evropskou ligu, ve finále porazily domácí Chorvatky

České volejbalistky vyhrály po sedmi letech Evropskou ligu. Ve finále Final Four porazily v chorvatském Varaždínu domácí výběr 3:1 po setech 18:25, 25:15, 25:22 a 25:22. Navázaly tak na triumf z roku 2012, kdy se radovaly v Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý.

Varaždín (Chorvatsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu

České volejbalistky (archivní foto). | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

V první sadě zápas na český úspěch nevypadal. Od stavu 6:6 Češky ztratily šest bodů v řadě a na domácí nestačily. Hrozivě narůstající skóre zmírnily až v závěru, kdy odvrátily tři setboly Chorvatek a rozdíl byl nakonec sedm bodů.

Volejbalistky porazily Bělorusko a zahrají si finále Evropské ligy

Číst článek

Ve druhé sadě se karta obrátila a dominovaly české hráčky. Mlejnková smečí zvýšila na 9:7 a šňůrou šesti bodů při podání Kossányiové vedl tým už 20:10 a desetibodový náskok vydržel až do konce. Ve třetím setu volejbalistky ztrácely ještě 13:17, ale otočily na 21:18. Od stavu 24:19 nevyužily tři setboly, pomohly až Chorvatky autem.

Ve čtvrtém setu volejbalistky většinou dotahovaly. Ze stavu 7:11 srovnaly po ráně smečařky Mlejnkové na 13:13, ale pak chybovaly a rázem prohrávaly 13:17. Za stavu 19:22 už se zdálo, že zápas dospěje do tie-breaku, ale přišel závěrečný obrat. Pomohly k němu i tři bloky v řadě, z toho dva Trnkové, a mečbol proměnila smečařka Kossányiová, s 21 body nejlepší hráčka utkání.

Už postupem do finále české reprezentantky vylepšily loňské třetí místo a zároveň si zajistily účast v kvalifikaci o Ligu národů. Příští týden odletí do Limy, kde se koná Challenger Cup, jehož vítěz se probojuje mezi elitu.

Spolu s českým týmem jsou v Challenger Cupu právě Chorvatky, domácí Peruánky, hráčky Argentiny, Kanady a Tchaj-wanu.

Druhým vrcholem sezony pro volejbalistky bude srpnová olympijská kvalifikace v Číně. Na mistrovství Evropy poté budou po 14 letech chybět.

Final Four Evropské ligy volejbalistek ve Varaždínu (Chorvatsko):
Finále:
ČR - Chorvatsko 3:1 (-18, 15, 22, 22)
Rozhodčí: Rjabcov (Rus.), Sokolová (Pol.). Čas: 118 min. Diváci: 600.
Sestava a body ČR: Kossányiová 21, Purchartová 5, Orvošová 10, Mlejnková 17, Trnková 17, Šmídová 4, libero Dostálová - Patočková 1, Rutarová, Kopecká, Holásková, Svobodová. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Chorvatska: Fabrisová a Klarišová po 16.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme