Další komplikace pro volejbalistky, prohrály i kvalifikační zápas ve Finsku

České volejbalistky prohrály v kvalifikaci mistrovství Evropy i druhý zápas, po nečekaném domácím selhání se Švédskem podlehly také ve Finsku 2:3. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera v Salu vyhrály úvodní a třetí sadu, ale domácí tým pokaždé vyrovnal a v tie-breaku zvítězil jednoznačně 15:8.

Tento článek je více než rok starý.

Salo/Finsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Havelková

Helena Havelková | Foto: Vít Černý

Finky zahájily kvalifikaci ziskem dvou bodů za středeční vítězství 3:2 v Estonsku, kde přitom už prohrávaly 0:2. A i v prvním domácím vystoupení dokázaly, že to s postupem na závěrečný turnaj ME po dlouhých 30 letech myslí vážně.

Po rychlém nástupu útlum. ‚Švédky nás přejely,‘ uznávají volejbalistky po kvalifikační porážce

Číst článek

Velmi dobře bránící finský tým si v úvodním setu vypracoval tříbodový náskok, ale pak se české hráčky srovnaly na blocích a začaly soupeřky trápit i podáním. Blokařka Holásková dala tři esa a pomohla k tomu, že Finky už v koncovce neměly šanci.

Jenže v druhé sadě si už domácí výběr náskok šesti bodů utéct nenechal, v závěru ho naopak po řadě českých chyb ještě zvýraznil na 25:15. Neurovnané třetí dějství vyřešila při druhém setbolu smečařka Mlejnková, která se v utkání postarala o 20 českých bodů. Lepší byla mezi jejími spoluhráčkami jen Havelková s 21, domácí Vilponenová kralovala zápasu s 27 body.

Velké zvraty pokračovaly i ve čtvrté sadě. Výkon hostujícího týmu se od nepříznivého stavu 6:13 rapidně zlepšil, v koncovce Češky vedly 23:22, ale pak už neuhrály ani bod. A začátek tie-breaku jim sebral i zbytek nadějí, finský náskok 7:1 už smazat nešlo.

V příštím týdnu bude soupeřem českých reprezentantek Estonsko, týmy se utkají nejprve ve středu v Jablonci nad Nisou a v sobotu v Tallinnu. Zbytek kvalifikace se pak odehraje v lednu, na evropský šampionát postoupí ze čtyřčlenné skupiny dva celky.

Kvalifikace mistrovství Evropy volejbalistek v Salu (Finsko):

Skupina E:

Finsko - ČR 3:2 (-19, 15, -21, 23, 8)

Rozhodčí: Ormonde (Portug.), Niedbalová (Pol.). Čas: 119 min. Diváci: 1204.

Sestava a body ČR: Havelková 21, Holásková 11, Orvošová 7, Mlejnková 20, Purchartová 8, Valková 4, libero Dostálová - Svobodová, Kohoutová, Šmídová, Kopáčová 1, Strušková, P. Kojdová. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Finska: Vilponenová 27, Kosonenová 17, Karhuová 13.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme