My jsme ti, kteří chtějí postoupit, netají ambice ve Zlaté evropské lize trenér českých volejbalistů

Vyhrát druhým rokem znovuzavedenou Evropskou ligu a postoupit do Světové ligy, takový je sen českých volejbalistů. Český tým si svou výkonností zatím zajistil účast v nejvyšší, takzvané zlaté kategorii. Za krátkou dobu si soutěž získala velkou prestiž.

Tento článek je více než rok starý.

Záporoží Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští volejbalisté okolo trenéra Nekoly

Čeští volejbalisté okolo trenéra Nekoly | Foto: Ota Bartovský / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Je to jediná šance, jak se do Světové ligy dostat. Pravda je, že každý tým a každá země k tomu přistupuje trochu jinak. Některé týmy obehrávají mladé hráče, některé chtějí postoupit dál a my jsme ti, kteří chtějí postoupit,“ prohlašuje bez vytáček trenér české reprezentace Michal Nekola.

Wartburgy i malé letiště. Volejbalisty čeká další zápas Zlaté evropské ligy v ukrajinském Záporoží

Číst článek

Jeho svěřenci ztrácí v tabulce na vedoucí Bělorusko jeden bod, a protože do finálového turnaje postupuje pouze vítěz skupiny, nesmí si dovolit v posledních dvou zápasech – ve středu na Ukrajině a v sobotu ve Finsku – jakoukoli ztrátu a ještě doufat, že Bělorusové alespoň jednou zaváhají.

„Pro nás jako pro hráče je velice důležité, abychom dokázali, že v Evropě patříme mezi lepší týmy a probojovali se do Světové ligy. Loni jsme byli velice blízko, uteklo nám to až ve finále, což byla obrovská škoda, ale zkusíme se tam probojovat i letos,“ řekl Radiožurnálu smečař Adam Bartoš.

Mladý tým, úspěšná budoucnost?

V minulých letech usiloval národní tým o účast v prestižní Světové lize několikrát, ale při postupné generační obměně se to nedařilo. Po konci reprezentační kariéry někdejších opor Jana Štokra, Davida Konečného, Aleše Holubce, Martina Kryštofa a dalších se zdá, že se složení národního týmu ustálilo a výběr trenéra Nekoly má před sebou úspěšnou budoucnost.

Kam přijede, sbírá trofeje. ‚Když v Dinamu prohrajete, musí vám vynadat,‘ vypráví Helena Havelková

Číst článek

„Myslím, že máme velkou budoucnost. Tým máme mladý, a i když hráči nejsou věkem dvakrát staří nebo zkušení, tak mají velkou kvalitu, což potvrzují. Hrají v nejlepších soutěžích a hrají tam dobře,“ myslí si teprve devatenáctiletý Jiří Srb, zástupce úplně nejmladší generace reprezentantů, která teprve nakukuje do týmu seniorů.

A to má ještě trenér Nekola pro další roky v záloze cennými kovy ověnčené juniory, kteří se chystají na světový šampionát hráčů do 21 let.

I pro ně budou ve středu večer čeští volejbalisté bojovat na Ukrajině o udržení šance na celkové vítězství v European Golden League, potažmo postup do Světové ligy. Zápas začne v 19 hodin a Radiožurnál ho bude přibližovat v reportážních vstupech.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme