Volejbalové Kladno láká cizince, Nizozemce střídá Kanaďan

Jestliže vesnice Dřevěnice je synonymem pro amatérský volejbal, Kladno pak patří mezi českou profi špičku. Klub dotáhli ke druhému místu v extralize a vítězství v Českém poháru v minulé sezóně i dva nizozemští reprezentanti. Nahrávač van Haarlem i libero Sparidans ale odešli do zahraničí a středočeský klub musel hledat náhradu.

Kladno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalisté Kladna v minulém ročníku české extraligy

Volejbalisté Kladna v minulém ročníku české extraligy | Zdroj: facebook Kladno volejbal cz

„Bude to těžké. van Haarlem se vypracoval ve špičkového nahrávače, odpovídá tomu i jeho další angažmá, když šel do Berlína. Sparidans měl velkou kvalitu a odešel do Nantes, kde bude hrát nejvyšší francouzskou soutěž. To hovoří o tom, že to jsou kvalitní hráči a my jsme hledali typy, které by je mohly nahradit. Doufám, že se nám to povedlo,“ věří trenér Kladna Milan Fortuník.

Náhradu za Dirka Sparidanse hledali kladenští v Čechách, za Daana van Haarlema ale přichází další zahraniční posila. Středočechům se podařilo angažovat kanadského nahrávače Matta Westa, nasnadě je tedy otázka, jak se volejbalista ze země javorového listu dostane až do české extraligy.

„Vždycky sázíme s Petrem Králem a Jindrou Neumannem na to, že máme o hráčích i nějaké osobní reference - buďto od kluků, co hrají v zahraničí, nebo od našich známých. Já mluvil s Martinem Tefferem, který reprezentoval v holandském nároďáku a já s ním hrál v Nice. Ten mi na Westa dal reference. Pak jsme zhlédli videa, prohlédli si statistiky a zdálo se nám, že by to mohl být typ vhodný pro nás,“ popisuje Fortuník.

Kladno ale není jediným tuzemským celkem, který v posledních letech láká do svého týmu cizince s reprezentačními zkušenostmi svých zemí. V minulé sezóně hrálo českou extraligu 46 cizinců a žádný velký úbytek nečeká fanoušky ani v té nadcházející. Vzestup kvality nejvyšší české soutěže by se tak neměl zastavit.

„Všechny týmy posilovaly, podle mě bude soutěž ještě lepší a vyrovnanější, než tomu bylo loni - a já věřím, že nebudeme hrát druhé housle,“ říká kladenský kouč. Na extraligový start si ale ještě musí fanoušci pár týdnů počkat, první kolo se hraje 30.září.

Petr Kadeřábek, jap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme