'Všechno směřuje do jednoho bodu a ten je najednou pryč.' Depresím se nevyhnou ani špičkoví sportovci

Zlatá olympijská medaile ještě neznamená, že sportovec bude mít radost i po pár dnech, co ji získal. Tlak na psychiku vrcholových sportovců před výkonem i při něm je obrovský a někteří z nich tak i navzdory úspěchu poté bojují s depresemi.

USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps.

Michael Phelps je nejúspěšnějším olympionikem v historii, i on se však potýkal s depresemi. | Zdroj: Reuters

Caren Kogenová je sportovní psycholožkou, stará se o americký tým se kterým jezdí od roku 2002 na olympijské hry a vidí elitní atlety napříč všemi sporty, kteří během pár sekund předvedou to, na co se 4 roky připravovali. A najednou je všechno pryč a oni tápají, jak dál.

O depresích po olympijských hrách mluví například plavci - přiznali se k nim i olympijští vítězové, Australan Ian Thorpe, Litevka Ruta Meilutyteová nebo ten nejslavnější z nich Michael Phelps.

Depresí trpí až 700 tisíc Čechů, říká psychiatr. K lékaři jde pouze zlomek

Číst článek

„Po hrách v Aténách, Pekingu, Londýně jsem se topil v docela zlých depresích. Chystáte se na jeden okamžik, a když je po něm, nevíte kam dál. Hodně z vrcholových sportovců trpí depresemi. Podle mě je to proto, že s námi o tom nikdo v minulosti nemluvil, protože se automaticky předpokládalo, jaké jsme velké silné osobnosti, co nemají žádnou slabinu a jsou za každé okolnosti perfektní," říká Phelps.

Ale plavci nejsou sami, stačí si vybrat jakýkoliv jiný sport, který má svůj vrchol právě na olympijských hrách. Vzhledem k jejich čtyřleté periodě je sportovci absolvují jen párkrát a musí zvládnout kromě soupeřů i tlak okolí, který je kolikrát silnější než jejich vlastní. Celé roky tomu odolávají, ale jakmile opustí stadion, prostředí kolem nich se změní.

„Připadáte si prázdní. Všechno, co jste dělali, směřuje do jednoho bodu a ten je najednou pryč. Je čas začít s novou kapitolou, ale netušíte, kde ji začít psát. Mám studovat školu? Nebo si udělat kamarády, protože ty stávající jsem ztratila, když jsem na ně 4 roky neměla čas?" ptá se v rozhovoru pro stanici NPR šermířka Kelley Hurleyová - sice má olympijský bronz, ale ten jí s řešením těchto potíží nepomůže.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme