Audi bude od roku 2026 dodávat motory ve formuli 1. Na konci letošního roku oznámí, kterému týmu

Německá automobilka Audi vstoupí do šampionátu formule 1. Od roku 2026 bude dodávat motory. Zástupci automobilky to oznámili společně s generálním ředitelem formule 1 Stefanem Domenicalim a prezidentem Mezinárodní automobilové federace Momammedem bin Sulyaemem před začátkem závodního víkendu k Velké ceně Belgie.

Spa Francorchamps (Belgie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen představenstva pro technický vývoj Oliver Hoffmann a předseda představenstva AUDI AG Markus Duesmann u konceptu monopostu Audi

Člen představenstva pro technický vývoj Oliver Hoffmann a předseda představenstva AUDI AG Markus Duesmann u konceptu monopostu Audi | Foto: STEPHANE MAHE | Zdroj: Reuters

Od roku 2026 budou ve formuli 1 platit nové regulace pohonných jednotek, které mají usnadnit vstup pro automobilky do šampionátu a motivovat je.

Nové regulace podle webu formule 1 zachovají současný koncept spalovacího motoru V6, ale budou mít vyšší elektrický výkon a 100% udržitelné palivo, což jsou dva faktory, které byly podle Audi klíčové pro jejich připojení.

Audi, které je součástí koncernu Volkswagen, dodalo, že rovněž podporuje plány F1 na udržitelnější a nákladově efektivnější provoz, přičemž v roce 2023 bude pro výrobce pohonných jednotek zaveden nákladový strop a F1 si stanoví cíl dosáhnout do roku 2030 nulových emisí uhlíku.

„Jsem rád, že mohu ve formuli 1 přivítat Audi, ikonickou automobilovou značku, průkopníka a technologického inovátora,“ řekl prezident a generální ředitel F1 Stefano Domenicali, který od roku 2014 pracoval pro Volkswagen.

„Je to významný okamžik pro náš sport, který podtrhuje obrovskou sílu, kterou máme jako globální platforma, která se neustále rozrůstá,“ dodal.

Audi oznámilo svůj vstup do formule 1 na tiskové konferenci ve Spa před víkendovou Velkou cenou Belgie, které se zúčastnili předseda představenstva AUDI AG Markus Duesmann, člen představenstva pro technický vývoj Oliver Hoffmann, Domenicali a prezident FIA Mohammed Bbin Sulayem.

Výrobce uvedl, že rozhodnutí o tom, se kterým týmem se spojí v roce 2026, oznámí do konce letošního roku.

Továrna Audi Sport v Neuburgu bude místem vývoje pohonné jednotky, což bude poprvé po více než deseti letech, kdy se pohonná jednotka F1 bude vyrábět v Německu.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme