Štybar se při rovinaté etapě Vuelty marně pokusil o únik. Po závěrečném spurtu vyhrál Gilbert

Belgický cyklista Philippe Gilbert ovládl na Vueltě po dni volna nejdelší etapu letošního ročníku a připsal si druhé dílčí vítězství. Na etapový vavřín znovu útočil i jeho stájový kolega Zdeněk Štybar. Nástup třiatřicetiletého Čecha v závěru 219,6 km dlouhé trasy ale soupeři stihli zlikvidovat. Červený dres lídra udržel Slovinec Primož Roglič.

Tento článek je více než rok starý.

Guadalajara/Španělsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičan Philippe Gilbert projíždí jako první cílem 12. etapy Vuelty. Zvednutými prsty na rukou značí své desáté vítězství na Grand Tour

Philippe Gilbert při svém prvním vítězství letošní Vuelty | Foto: Sirotti Stefano | Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Štybar vyrazil zhruba dva kilometry před cílem ze skupiny uprchlíků, náskok ale neuhájil až do konce a po kilometru byl dostižen. Závěrečný spurt s přehledem vyhrál sedmatřicetiletý Gilbert před Irem Samem Bennettem a dalším jezdcem stáje Deceuninck-Quick Step Rémim Cavagnou. Český reprezentant nakonec dojel na 16. místě s půlminutovým odstupem.

Horskou etapu Vuelty vyhrál Dán Fuglsand. Průběžný lídr Roglič setřásl Valverdeho a navýšil své vedení

Číst článek

Etapu provázel silný vítr a i kvůli němu cyklisté trať zvládli průměrnou rychlostí zhruba 50 km/h. „Bylo to šílené už od startu. Bylo to vážně rychlé. V jednu chvíli jsme dokonce na rovině jeli 75 km/h. Řekl bych, že za sedmnáct let profesionální kariéry jsem něco takového nezažil. Bylo to opravdu bláznivé,“ okomentoval Gilbert jednu z nejrychlejších etap Vuelty.

Roglič ztratil v rovinaté etapě, kterou komplikoval vítr, na vítěze pět a půl minuty. Na druhou příčku celkového hodnocení se z šestého místa propracoval Nairo Quintana, jemuž se podařilo dostat do úniku a dojel na 14. místě s desetisekundovým odstupem za vítězem. V průběžném pořadí nyní Kolumbijec za Rogličem zaostává o 2:24 minuty. Mistr světa Alejandro Valverde na třetím místě dál ztrácí 2:48.

„Byl to těžký den a já jsem udělal chybu. Neměl jsem být tam, kde jsem byl, měl jsem být vepředu,“ zpytoval bývalý skokan na lyžích Roglič svědomí. „Tým vynaložil velké úsilí, aby mě zachránil. Prohráli jsme bitvu, ale ne válku. Uvidíme v Madridu, ale pořád to pro nás vypadá dobře,“ dodal.

Ve čtvrtek peloton čeká opět horská etapa, která prověří vrchařské schopnosti. Cyklisté musí na 177,5 km dlouhé trati zvládnout čtyři stoupání první kategorie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme