Výrazně méně peněz například pro bruslaře? Radikální snížení se nechystá, říká náměstek pro sport

Ve sportovním prostředí se v poslední době neustále řeší nové přerozdělování sportovních dotací ministerstva školství. MF DNES získala návrh na rozdělení 1,3 miliardy korun, z něhož vyplývá, že by menší sporty měly získat výrazně méně peněz. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus ale náměstek pro sport ministerstva školství Karel Kovář radikální snížení nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

Návrh dotací sestavil Český olympijský výbor jako demonstraci toho, jak by dopadlo vyplácení peněz podle nových pravidel. Ohroženy jsou některé menší, ovšem úspěšné sporty. Původní program rozdělování peněz byl zrušen bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou po odhalení dotační aféry bývalého předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové.

Tabulku s výpočty vypracoval předseda jachtařů Karel Bauer, který je podle předsedy olympijského výboru Jiřího Kejvala specialistou na tyto věci, jak píše MF DNES. Kejval měl tabulku předložit na schůzce s ministrem školství Stanislavem Štechem před pár dny.

Ještě ale není jisté, jak se ministerstvo školství ke všemu postaví, peníze ještě vyplácet nezačalo. „Žádosti se podávají do 7. července,“ sdělila mluvčí Klára Bílá. Ministr Štech na dotaz MF DNES odmítl odpovědět s tím, že je zaneprázdněn, a odvolal se na náměstka pro sport.

Malá členská základna 

Podle nových regulí by se dotace mohly rozdělovat podle počtu členů ve sportovních spolcích. V ohrožení by tak byli rychlobruslaři, kteří měli dostat bezmála čtyři miliony korun a podle nových pravidel by měli získat pouze 660 tisíc korun, což je i vzhledem k blížícím se zimní olympijským hrám velký pokles.

Podle náměstka pro sport Karla Kováře nelze přímo tvrdit, že jde čistě jen o počet členů, jak uvedl ve vysílání Českého rozhlasu Plus: „Například skupina sportů s malou členskou základnou je porovnávána mezi sebou, takže u sebe máme sporty, jako je rychlobruslení, moderní pětiboj, curling a podobně. Neznamená to, že budou vypočítávány dotace stejně jako u velkých sportů, jako je třeba atletika, fotbal a tenis.“

Na otázku, zdali může zaručit menším sportům, že rozdíly nebudou tak dramatické, odpověděl: „Ano můžeme jim to zaručit. Nemyslím si, že to číslo vychází z modelového výpočtu MŠMT. Možná je to podle našich nových pravidel, ale nevíme, do jaké míry se tam uplatnilo to rozdělení sportů a právě možné navýšení 5 až 10 procent, které do toho mohou ve finále poměrně značně zasáhnout.“

Přesná čísla nejsou 

Podle propočtů Bauera by tak právě třeba fotbal, který má největší členskou základnu, získat ještě o čtyři procenta víc (400 milionu korun), než bylo přiděleno v původním plánu. Díky členské základně by měl golf získat oproti původním 15 milionům korun nově 40 milionů. Polepšit by si měli horolezci, naopak dotace pro veslaře by klesly z 12 milionů korun na něco málo přes čtyři miliony.  

Kovář uvedl, že přesná čísla rozdělení dotací zatím ministerstvo nemá. Podle něj bude záležet také na jednání expertní komise, která bude zasedat, a může měnit rozdělení dotací o 5 až 10 procent.

Například svaz motokrosu měl původně dostat 45 milionů korun, ovšem podle nových pravidel pouze 27 milionů. „Pro náš sport je snížení o čtyřicet procent likvidační,“ řekl prezident Autoklubu Jan Štovíček pro MF Dnes a dodal: „Zasáhne to zejména talentovanou mládež, budeme rušit třeba motokrosové kroužky. Tím se připravujeme o budoucnost.“ Společně s dalšími svazy uvažuje, že by původně rozdělené peníze vyžadoval soudní cestou. 

nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme