Od příštího roku začne nový motoristický šampionát pro ženy. Cílem je dostat závodnice do formule 1

Od roku 2019 začne nová motoristická série. Ponese jméno W Series a bude určena jen pro ženské závodnice, které budou jezdit na monopostech stejných jako jejich mužští kolegové ve formuli 3. Cílem nového seriálu je dostat ženy do prestižní a ryze mužské formule 1.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodníci při Velké ceně Itálie v Monze. V čele jezdec Mercedesu Lewis Hamilton

Závody formule 1 (ilustrační fotografie) | Zdroj: Reuters

Celý seriál by měl začít v roce 2019. Přesná data a místa závodů ještě nejsou známá, ale podle organizátorů by měly účastnice závodit na slavných okruzích v Evropě, včetně jednoho závodu ve Velké Británii. W series v budoucnosti nevynechá ani okruhy v Americe, Asii a Austrálii.

Zlatý míč i pro fotbalistky. Časopis France Football se rozhodl ocenit nejlepší hráčky

Číst článek

Seriálu by se mělo účastnit celkem 20 závodnic, které budou bojovat o odměnu ve výši jeden a půl milionu dolarů, tedy v přepočtu o necelých 34 milionu korun. Jedná se několinásobně menší částku, než získávají jejich mužští kolegové.

W Series sází taky na slavná jména, která by měly nová projekt zastřešovat. Tím asi nejznámějším je bývalý skotský jezdec formule 1 David Coulthard, který vyhrál za svou kariéru celkem třináct závodů.

„W Series přináší zásadní změnu v tom, jak posunout talent ženských závodnic na nejvyšší úroveň,“ řekl Coulthard pro BBC k novému konceptu závodů.

„Chceme aktuální sport reagující na změny ve společnosti. Naším cílem je ukázat světu to, co ženy doopravdy dokážou,“ popisuje ředitelka W Series Catherine Bond Muir.

Ženy ve formuli 1

Jedním z cílů nového projektu je to, aby se ženy dostaly i do seriálu formule 1. Podle Coultharda je tohle platforma, která by ženským závodnicím měla pomoci v růstu a pomůže i něco změnit.

V kokpitu formule 1 se představilo v minulosti celkem pět žen. Tou nejúspěšnější byla Lella Lombardiová, která se zúčastnila celkem 17 velkých cen. Jako jediná dokázala také bodovat, když si odvezla půl bodu ze španělské velké ceny v roce 1975.

Vůbec poslední ženou, která závodila v monopostu F1, byla Giovanna Amatiová. Ta se pokoušela kvalifikovat v roce 1992 do tří úvodních závodů, což se jí ale nepodařilo.

Zuzana Borová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme