Konec Redskins a Indians? Profesionální sportovní kluby ve Spojených státech zváží změnu názvů

Baseballový klub Cleveland Indians nese svůj název 105 let, tým amerického fotbalu Washington Redskins jen o 18 méně. Přesto se schyluje ke změně tradičních značek. Ve Spojených státech totiž neutichají debaty o rasové diskriminaci a právech původních obyvatel a celky elitních soutěží MLB a NFL se rozhodly reagovat.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington Redskins v lize amerického fotbalu (na snímku), baseballisti Cleveland Indians nebo Chicago Blackhawks v NHL. To jsou příklady stovek týmů v USA, které mají v názvu nebo coby maskota symboly domorodých Američanů

Washington Redskins v lize amerického fotbalu (na snímku), baseballisti Cleveland Indians nebo Chicago Blackhawks v NHL. To jsou příklady stovek týmů v USA, které mají v názvu nebo coby maskota symboly domorodých Američanů | Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Ani náhodou nejde o nové téma. Diskuse ohledně stereotypizace původních obyvatel Spojených států probíhá ve sportu po desetiletí. Smrt George Floyda a následná vlna celosvětových demonstrací proti rasové diskriminaci ale nyní donutila k akci i ty největší hráče.

Hamilton a Mercedes bojují proti rasismu, do nové sezony vyjede stáj formule 1 v černých monopostech

Číst článek

„Ve světle událostí po celé zemi oznamujeme, že Washington Redskins zváží změnu názvu,“ píše se v prohlášení na twitteru slavného klubu amerického fotbalu, který má na kontě tři zisky Super Bowlu.

„Tento proces nám umožní vzít v úvahu nejen pouze tradici a historii naší organizace, ale také zpětnou vazbu od našich sponzorů, vedení NFL a celé komunity,“ dodal majitel klubu Dan Snyder.

Vlastník Redskins musí celou záležitost zvážit i z čistě pragmatického hlediska. Jak informoval server ESPN, ke změně názvu ho vyzvala i společnost FedEx, podle níž se jmenuje klubový stadion. Ročně tak přispívá do klubové kasy nezanedbatelnou částkou 7,6 milionu dolarů.

Přidal se i Cleveland

Jen pár hodin po Redskins oznámil zahájení debaty o změně názvu baseballový celek Cleveland Indians.

„Je naší povinností pozitivně působit na společnost a vytvářet podmínky pro sociální spravedlnost a rovnost. Uvědomujeme si, že název našeho týmu je jedním z nejviditelnějších prostředků, jakým komunikujeme s fanoušky a veřejností,“ uvedl klub v prohlášení.

Indians před dvěma lety odebrali z loga komiksovou postavičku jménem Chief Wahoo (Náčelník Wahoo) a nahradili ji prostým písmenem „C“. Nyní možná čeká klub ještě větší změna.

The Washington Redskins are *considering* changing their name. It’s absurd that such a racist name survived this long, but then again, “Chief Wahoo” was the logo of the Cleveland Indians until late 2018. I mean...look at this!

19:33 – 03. 07. 2020

48 254

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme