Washingtonští Redskins změnili své kontroverzní jméno. Podle fanouška se dalo vymyslet lepší logo

Po letech kontroverzí odhalil tým amerického fotbalu z Washingtonu nový název a posvěcení dostal i z Bílého domu. Prezident Joe Biden tam chová německého ovčáka Commandera. Fotbalisté Washingtonu budou odteď hrát jako Commanders (Velitelé). Název odkazuje k nejvyššímu armádnímu velení, které ve Washingtonu sídlí. A nahrazuje původní logo s indiánem a název Redskins (Rudokožci), proti kterému desítky let protestovali původní obyvatelé Ameriky.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brianu Hawkinsovi se nové jméno jeho oblíbeného klubu nelíbí. Na sobě má mikinu s původním názvem Redskins a myslí si, že za rok a půl od jeho oficiálního stažení se dala vymyslet náhrada, která by zněla lépe a měla lepší logo než velké vínové W se zlatým lemem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Washingtonský klub Redskins změnil své kontroverzní jméno. Více si poslechněte v reportáži zpravodaje Českého rozhlasu v USA Jana Kaliby

Ale zase tak moc ho to netrápí. Prý si zvykne a zůstane týmu věrný, ať se přejmenuje jakkoli. Navíc je Brian stánkař, prodává i fotbalové dresy a díky oznámení nového názvu mu šly velmi dobře obchody.

„Už jsem toho docela dost prodal. Vydařený den pro prodej výstroje s původním názvem a logem. V obchodě už se to nedá sehnat, takže jediná možnost je u někoho, jako jsem já,“ popsal Radiožurnálu.

Ale zas tak moc ho to netrápí. Prý si zvykne a zůstane týmu věrný, ať se přejmenuje jakkoli. Navíc je Brian stánkař, prodává i fotbalové dresy a díky oznámení nového názvu mu šly velmi dobře obchody | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Název Washington Redskins tedy už sice patří do archivu, ale v ulicích se stále bude objevovat na čepicích či bundách fanoušků, jako je Brian.

Za změnu názvu desítky let protestovali a soudili se domorodí Američané. Ale zabral až tlak investorů na sponzory po smrti Afroameričana George Floyda a vlně protirasistických demonstrací v roce 2020.

„Je to urážlivý výraz, my si tak vzájemně neříkáme. Když si to najdete ve slovníku, dočtete se, že ‚Redskins‘ je rasové hanobení. A pokud ho užívá v názvu fotbalový tým v hlavním městě země, tak je to obrovský problém,“ řekla před časem Radiožurnálu Amanda Blackhorseová z národa Navajů, jedna z předních bojovnic za odstranění názvu Rudokožci.

Název změnil i Cleveland

Teď američtí indiáni, kteří se v boji proti ponižování sportovní symbolikou angažují, slaví další vítězství. Indiánské symboly za poslední půl století opustilo přes 2000 amerických sportovních týmů, v poslední době třeba i Cleveland z basebalové MLB.

První velkoklub změní tradiční název. Vedení Washington Redskins ustoupilo sílícímu tlaku

Číst článek

Stereotypní zobrazování indiánů coby sportovních maskotů na jedné straně znamená výnosný byznys pro kluby, na druhé straně podle některých studií snižuje sebevědomí hlavně mladých původních Američanů a může vést k častějším sebevražedným myšlenkám či depresím.

Tým amerického fotbalu z Washingtonu se tedy této kontroverze zbavil, přestože jeho šéf Dan Snyder ještě nedávno tvrdil, že změnu jména nikdy nepřipustí. Kouč Ron Rivera nový název Commanders (Velitelé) komentoval slovy, že vyjadřuje to, čím by jeho mužstvo chtělo být.

Klub jako takový ovšem dál řeší i jiné problémy – pokračuje vyšetřování založené na obvinění ze sexuálního obtěžování ženských zaměstnankyň a ze špatného zacházení s týmovými roztleskávačkami.

Od vedení Národní fotbalové ligy už Washington dostal pokutu deset milionů dolarů a případem se zabývá i dozorčí výbor amerického Kongresu.

„Je to urážlivý výraz, my si tak vzájemně neříkáme. Když si to najdete ve slovníku, dočtete se, že ‚Redskins‘ je rasové hanobení. A pokud ho užívá v názvu fotbalový tým v hlavním městě země, tak je to obrovský problém,“ řekla před časem Radiožurnálu Amanda Blackhorseová z národa Navajů, jedna z předních bojovnic za odstranění názvu Rudokožci | Foto: David Grip | Zdroj: Reuters

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme