World Baseball Classic ovládli Japonci. Ve finále proti Američanům Ohtani vyautoval hvězdného Trouta

Japonští baseballisté potřetí vyhráli prestižní World Baseball Classic. Ve finále pátého ročníku porazili v Miami americké obhájce prvenství 3:2. Turnajem, který hrají i profesionálové z Major League Baseball, prošli bez porážky a triumfem navázali na úspěchy v letech 2006 a 2009. Aktuální šampioni ve skupině v Tokiu porazili také české baseballisty.

Tento článek je více než rok starý.

Miami Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonští baseballisté slaví vítězství ve World Baseball Classic

Japonští baseballisté slaví vítězství ve World Baseball Classic | Foto: Wilfredo Lee | Zdroj: ČTK

Vítězství slavili Japonci poté, co největší hvězda týmu Šohei Ohtani v ostře sledovaném duelu z pozice nadhazovače vyautoval Mikea Trouta.

„Snažil jsem se o co nejlepší nadhozy, nechtěl jsem pak ničeho litovat,“ řekl Ohtani k souboji s americkým kapitánem, jedním z nejlepších pálkařů Major League Baseball (MLB).

Jejich duel byl o to pikantnější, že oba hrají za Los Angeles Angels. Ohtani, který je v MLB vynikajícím nadhazovačem a také skvělým pálkařem, což potvrdil i na World Baseball Classic, byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

„Tohle byl můj nejlepší turnaj. Reprezentovat svou zemi bylo skvělé a zápasy měly jiný náboj a napětí,“ řekl Japonec.

Ve finále šli do vedení Američané po homerunu Trea Turnera ve druhé směně, ale hned v dohrávce Japonci otočili stav na 2:1. Míč za bariéru poslal Munetaka Murakami a poté skóroval i Kazuma Okamoto, který přidal třetí bod díky homerunu ve čtvrté směně.

Naději USA na obrat vykřesal homerunem Kyle Schwarber v osmé směně. Do poslední deváté šel nadhazovat Ohtani, jenž začal metou zdarma.

Japonské obraně se následně povedl dvojaut a tečku za zápasem udělal strikeaut Trouta, na kterého Ohtani potřeboval šest nadhozů. Jeden letěl rychlostí 160 kilometrů za hodinu, poslední byl technický a Trout míč netrefil. „Tohle chtěl každý vidět. Má skvělý arzenál nadhozů a udělal to parádně,“ ocenil Trout.  

„Všechny děti v Japonsku, které to sledovaly, si možná řeknou, že to je dobré, a stanou se baseballisty,“ doufal kouč Hideki Kurijama, že úspěch týmu zvýší popularitu baseballu. 

Turnaj hrálo poprvé dvacet týmů a premiérově se mezi elitu probojovali i Češi. Ve skupině B v Tokiu porazili Čínu a čtvrtým místem si zajistili účast v šestém ročníku v roce 2026.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme