Z Australana Rusem. Olympijský medailista Perkins si chce s novým pasem splnit sny

Pro změnu občanství se rozhodl australský dráhový cyklista Shane Perkins, který bude nyní oblékat ruský dres. Podle svých slov se cítil frustrovaný, když se nedostal do olympijského výběru pro hry v Riu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráhoví cyklisté (ilustrační fotografie)

Dráhoví cyklisté (ilustrační fotografie) | Foto: commons.wikimedia.org

Shane Perkins, který získal na londýnských olympijských hrách v roce 2012 bronzovou medaili ve sprintu, se rozhodl změnit národní dres. Cítil totiž frustraci, když byl vyřazen z týmu a na hrách v Riu se vůbec neobjevil.

Jeho přestup do Ruska potvrdil ve čtvrtek sám prezident Vladimir Putin. „Prezident rozhodl o udělení občanství Ruské federace Shanovi Alanovi Perkinsovi,“ uvedl oficiálně na svých webových stránkách Kreml.

„Jsem ten nejnadšenější člověk na světě. Konečně se moje sny mohou stát skutečností,“ napsal u své fotky na Twitteru v ruském dresu Perkins.

Zajímavostí je také to, že Perkinsův otec byl sám dráhovým cyklistou a soutěžil právě s tehdy sovětskými cyklisty. Na tokijské olympiádě v roce 1964 prohrál v tandemu spolu s Ianem Brownem s Imantsem Bodnieksem a Viktorem Logunovem.

„Ruská cyklistická federace mi dala další šanci splnit si můj sen o olympijské účasti v Tokiu 2020. Má to pro mě zvláštní význam, protože můj otec tu závodil v roce 1964,“ uvedl na sociálních sitích třicetiletý Australan.

Vlajka za jménem

Opačnou stranou se naopak vydala tenistka Daria Gavrilovová. Ta hrála až do roku 2015 s ruskou vlajkou, ale poté odešla do Austrálie.

Důvodem jejího přesunu ale nebyla sportovní nespokojenost, ale partnerský vztah. Dříve ruská hráčka se zamilovala do australského tenisty Luka Savilla.

„Ona sebe sama už vidí jako Australanku. Má už za svým jménem naší vlajku,“ vysvětloval pro Herald Sun přítel Gavrilovové Saville.

Jejím prvním zápasem za novou zemi byl Hopmanův pohár, který hrála v roce 2016 spolu s Nickem Kyrgiosem. Ve stejném roce nastoupila i k prvnímu zápasu v rámci australského fedcupového týmu.

bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme