Z bronzového čtyřkajaku zbyl jen Havel. Jana Štěrbu v úspěšné posádce nahrazuje Jakub Zavřel

Úspěšná sestava se nemění, říkává se. U českých rychlostních kanoistů to ale neplatí. Čtyřkajak, který za poslední roky posbíral deset medailí z vrcholných akcí, vstupuje do nové sezony v jiném složení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český čtyřkajak se potýkal se zdravotními problémy háčka Daniela Havla, ale ten už se zdá být v pořádku

Z bronzové posádky z Ria zbyl ve čtyřkajaku jediný muž | Zdroj: Reuters

Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba předloni v Riu vybojovali na čtyřkajaku olympijské medaile. Jenže bronzová parta se drolí.

Josef Dostál se rozhodl před minulou sezonou dát přednost individuální kariéře a zároveň Lukáš Trefil vypadl z výkonnostních důvodů. Ty teď vyřadily i Jana Štěrbu.

„Nebylo jednoduchého vysvětlovat Honzovi Štěrbovi, závodníkovi, který na čtyřkajaku získal nejvíc medailí, že zrovna on musí získat mimo čtyřkajak,“ přiznává Radiožurnálu reprezentační šéftrenér Pavel Hottmar.

V lodi zůstal poslední člen původní sestavy: Daniel Havel. „Doteď jsem si to neuvědomoval, ale doufám, že tam ještě nějakou chvíli zůstanu,“ věří zbývající člen olympijské sestavy.

Daniel Havel si může pro začátek sezony oddechnout, na rozdíl od teď už bývalých parťáků. „Jezdili jsme spolu strašně dlouho. S Honzou Štěrbou jsem na čtyřkajaku seděl 8 let. Je mi jich líto jako kamarádů, ale konkurence u nás tak přitvrzuje, že kamarádské vztahy musí stranou, každému jde výsledek, aby loď jela co nejlíp,“ vysvětluje Havel.

Nový muž Zavřel: Jsem lehce nervózní

Pokoušet se o co nejlepší výsledky teď bude s dalším nováčkem, který v nominačních závodech Trefila i Štěrbu porazil: s loňským mistrem Evropy v singlkajaku Jakubem Zavřelem.

„Jsem lehce nervózní, protože je to naše dlouhodobě nejúspěšnější loď. Moc v ní chci být a zůstat v ní, takže se bojím, abych náhodou něco nepokazil a aby nám to jelo,“ věří Jakub Zavřel.

O další své úspěchy pojede čtyřkajak, tentokrát už tedy ve složení Špicar, Havel, Zavřel, Šlouf, na dvou Světových pohárech a mistrovství Evropy v Bělehradě. Pak může dojít k dalšímu přesazování.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme