Za triumf v počítačové hře olympijská medaile? Už za rok se e-sporty představí na asijských hrách

Ačkoliv se to zdá jako utopie, na letních olympijských hrách se možná bude bojovat o medaile v počítačových hrách. Předseda organizačního výboru pro Hry v Paříži v roce 2024 Tony Estanguet uvedl, že o tom chce jednat s Mezinárodním olympijským výborem a zástupci takzvaných e-sportů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto .

Ilustrační foto . | Foto: Anna Jadrná

Při sledování olympijských her v budoucnu možná uslyšíme kulisu počítačových stříleček pravidelně. Bývalý úspěšný kanoista Tony Estanguet uvedl, že se chce se zástupci takzvaných e-sportů potkat a pochopit, proč je profesionální hraní počítačových her tak populární. Na profesionálních turnajích se nejčastěji soutěží v jedné konkrétní hře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počítačové hry pod olympijskými kruhy

Ty nejpopulárnější popisuje Lukáš Pleskot z herního portálu Playzone.cz. „Mezi nejhranější hry patří Counter-Strike a League of Legend. Jedna je střílečka a druhá je fantasy, spíš kreslená,“ řekl Radiožurnálu.

A že jde opravdu o masovou záležitost, dokládají čísla. Loňské mistrovství světa ve hře League of Legends sledovalo přes internet 43 milionů fanoušků a mezi hráče se na odměnách rozdalo v přepočtu přes 140 milionů korun. Na olympiádě by se ale podle Lukáše Pleskota zřejmě představily spíše sportovní hry. „Velmi populární je třeba FIFA, nebo sportovní hry typu box, které mají víc společných rysů s reálným sportem.“

Příští rok se e-sporty dokonce představí na asijských hrách. Jestli se dostanou i na olympiádu, je zatím ve hvězdách. Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice a současný sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor má z takové představy rozporuplné pocity.

Využít spolupráci 

„Snahou sportovců je přivést lidi ke sportu jako pohybové činnosti. Na druhou stranu si musíme přiznat, že takzvanému e-sportu se věnuje hodně lidí. A asi je zřejmě čas na to, přemýšlet, jak e-sport využít k tomu, abychom nakonec lidi přivedli k reálnému sportu,“ vysvětluje Radiožurnálu.

Martin Doktor uvedl i konkrétní příklady, jak by se taková spolupráce dala využít. „Co vím, tak některé fotbalové kluby už angažovaly hráče počítačových her, aby díky tomu propagovali klub a přitáhli lidi k fotbalu. Že přitáhnout hlavně fanoušky, je pravda. Na druhou stranu si musíme říct, že díky fanouškům začnou sportovat třeba i jejich děti, takže se tam budou dát najít tyhle synergie.“

Pořadatelství olympijských her v roce 2024 by mělo Paříži potvrdit zářijové jednání Mezinárodního olympijského výboru. Ten pak bude mít i případné konečné slovo při rozhodování o tom, jestli se na olympijských hrách počítačové hry někdy vůbec objeví.

Václav Rokyta, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme