Začíná každoroční svátek pro volejbalisty. V Dřevěnici se scházejí už po čtyřiašedesáté

Dřevěnice, obec na Jičínsku, kterou by asi znal jen málokdo, nebýt volejbalu. Právě tam se totiž pořádá tradiční turnaj vyznavačů sportu pod vysokou sítí. V sobotu organizátoři přivítají účastníky už 64. ročníku.

Dřevěnice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalový míč. Ilustrační foto

Volejbalový míč. Ilustrační foto | Foto: David Kubíček

„Je to ikona venkovních antukových turnajů. Nádherná tradice, potkávají se tam hráči z různých úrovní. Z tohoto pohledu je to takový neformální svátek volejbalu,“ říká pro Radiožurnál Marek Pakosta, někdejší reprezentant v šestkovém i plážovém volejbalu a dnes předseda Českého volejbalového svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje volejbalový turnaj v Dřevěnici.

Vesničku Dřevěnici na mapě najdete kousek od Jičína, ale volejbalový fajnšmekři tam trefí i bez kartografické pomůcky. A není se co divit, po dva víkendy se na antukových kurtech představuje už 64 let v průměru kolem tři sta týmů, od profesionálů, kterým patří letos právě tento víkend, až po amatéry. Ti se představí za týden.

Jeden z organizátorů a také zakladatelů Václav Nidrle vzpomíná, kdy se Dřevěnice stala opravdovou volejbalovou super událostí. „Dejme tomu v 70. letech, kdy už se začínalo na třech hracích dnech. Tenkrát se hrálo jenom v sobotu, okolo 300 až 350 družstev,“ řekl Radiožurnálu.

Nejvíce týmů přijelo hrát v roce 1987, kdy se V Dřevěnici prezentovalo hrou neuvěřitelných 589 družstev.  Jenže ani počet týmů, ani tradice není tím, co je na tomhle turnaji to nejdůležitější. Kdo si zkusil alespoň jednou tenhle turnaj zahrát, většinou se kvůli neopakovatelné atmosféře vracel zpátky

„Deset antukových kurtů, pěkná klubovna a docela pěkné zázemí s občerstvením,“ usmívá se Václav Nidrle a každý kdo někdy okusil chleba s vajíčkovou pomazánkou, mu dá určitě za pravdu.

Petr Kadeřábek, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme