V 96 letech zemřel sportovní gymnasta Růžička. Na olympiádě v Londýně v roce 1948 vyhrál dva bronzy

Ve věku 96 let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných. Startoval také na OH 1952 v Helsinkách, 1956 v Melbourne a byl nejstarším českým olympionikem. Zprávu o jeho úmrtí po těžké nemoci potvrdil Stanislav Vyzina, gymnastický trenér a rodinný přítel.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 96 let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných (

Ve věku 96 let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných ( | Foto: Igor Zehl | Zdroj: ČTK

Gymnastice zasvětil Růžička celý svůj život. Ještě loni při oslavách svých 95. narozenin se staral o dům a zahradu a vzpomínal na svá závodní léta a vrchol kariéry na poválečných hrách v Londýně. „Pamatuji si dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale medaile jsem ani neočekával,“ vzpomínal pro Českou televizi na Londýn 1948.

Ta nejodvážnější. Příběh gymnastky, která odkryla největší sexuální skandál v dějinách USA

Číst článek

Rodák z Ivančic u Brna dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

V prosinci při vyhlášení Sportovce roku 2020 se stal Růžička prvním držitelem Ceny Národní sportovní agentury Za oddanost sportu. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek v Brně pouze v rodinném kruhu.

Starostka České obce sokolské Hana Moučková označila Růžičku za legendu, od něhož se sama mnohé naučila. „V Sokole Brno I působil jako závodní sportovec ještě před zákazem roku 1948, později jako trenér, a nakonec jej po roce 1990 obnovoval, aby se na mnoho let stal jeho starostou. Jsem velice ráda, že jsem ho poznala,“ uvedla.

„Při mnohých setkáních jsme měli možnost diskutovat o Sokole a jeho poslání i pro dnešní moderní dobu. Jeho názory byly velice inspirativní. Především ale to byl upřímný člověk, který miloval Sokol celým svým srdcem. Myslím, že na něj budou vzpomínat generace našich členů nejen z Brna,“ dodala Moučková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme