Zemřel trojnásobný mistr světa Niki Lauda. Legenda formule 1 měla vážné zdravotní potíže

Ve věku 70 let v pondělí zemřel trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda. S odvoláním na rodinu legendárního rakouského jezdce o tom v úterý informovala agentura APA. Laudu, který se věnoval také podnikání v leteckém průmyslu, v poslední době trápily vážné zdravotní problémy. Loni v srpnu se podrobil transplantaci plic. Titul mistra světa Lauda získal v letech 1975, 1977 a 1984.

Praha (Aktualizováno: 7:31 21. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lauda zemřel v pondělí v rodinném kruhu. „Jeho neúnavná činorodost, jeho přímočarost a jeho odvaha zůstanou pro nás pro všechny vzorem a měřítkem,“ uvedla rodina v prohlášení zaslaném agentuře APA. Příčina jeho úmrtí zatím není známa.

Nejslavnější sportovní filmy: někteří lidi nevěří, že Rivalové byli kamarádi

Číst článek

Sedmdesátiletý bývalý pilot formule 1 musel po vleklé chřipce loni v létě absolvovat transplantaci plic. Teprve před Vánoci se mohl vrátit domů, letos v lednu byl opět dva týdny v nemocnici kvůli chřipce.

Zlomovým byl pro Laudu rok 1976. Jeden titul mistra světa už měl. V této sezoně bojoval s Jamesem Huntem o další. Ve Velké ceně Německa na okruhu Nürburgring ale těžce havaroval, jeho monopost začal po nárazu hořet a Lauda utrpěl vážné popáleniny.

V nemocnici mu zachránili život, ale Rakušan musel podstoupit další procedury. Například tu, kdy mu laicky řečeno „luxovali plíce“. I kvůli následkům tehdejších těžkých zranění se musel v letech 1997 a 2005 podrobit transplantaci ledvin.

Příběh Laudovy hrozivé nehody na Nürburgringu: šest týdnů po ‚posledním pomazání‘ opět závodil

Číst článek

„Bylo to strašné, zavedli mi hadičku přímo do plic a snažili se vysát všechny spáleniny a karbonové i plastové úlomky, které jsem tam měl. To mi hodně pomohlo, byla to nová metoda, kterou do té doby nikdo nezkusil,“ vzpomínal Rakušan v talkshow Grahama Bensingera.

I přes vážná zranění se Lauda po dvaačtyřiceti dnech vrátil za volant. A v jakém stylu – ve velké ceně Itálie dojel na čtvrtém místě a získal tři body. Titul mu nakonec ale těsně unikl a mistrem svět se stal James Hunt.

I když z nich veřejnost dělala velké rivaly, oba piloti byli ve skutečnosti dobrými přáteli. O jejich zápolení na okruzích i mimo ně natočil v roce 2013 Ron Howard film Rivalové.

„Hunta jsem znal už z formule 3 a byli jsme přátelé. Když se stal mistrem světa, a porazil mě o půl bodu, řekl jsem mu, že jsem mnohem radši, že to byl zrovna on, a ne nikdo jiný. To jen ukazuje, jak dobrý náš vztah byl.“

Rok po nehodě získal Lauda další titul. Pak ale přišly dva slabší roky v týmu Brabham, který vlastnil Bernie Ecclestone. Po nich Rakušan ukončil kariéru. Po dvou vynechaných sezonách se ale vrátil a jako pilot McLarenu se stal potřetí světovým šampionem.

Kromě závodění se věnoval Lauda i letecké dopravě jako majitel společností Lauda Air, Niki či Laudamotion, jejichž letadla občas sám pilotoval. Svět formule 1 ale jeden z nejznámějších Rakušanů nikdy natrvalo neopustil, působil jako poradce u Ferrari, šéf Jaguaru, televizní komentátor a od roku 2012 byl šéfem dozorčí rady stáje Mercedes.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme