Zemřel stříbrný olympionik Ladislav Falta, úspěšnému pistoláři bylo 85 let

Ve věku 85 let zemřel jeden z nejúspěšnějších domácích pistolářů Ladislav Falta, stříbrný v rychlopalbě z olympijských her v Mnichově 1972. O sobotním úmrtí držitele řady medailí z mistrovství světa i Evropy, který po ukončení závodní kariéry dlouho působil jako reprezentační trenér, informoval web Českého olympijského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý pistolář Ladislav Falta

Bývalý pistolář Ladislav Falta | Foto: Jiří Kruliš | Zdroj: ČTK

Opočenský rodák Falta startoval na třech olympiádách, po devátém místě z Tokia a desátém z Mexika jej v Mnichově o jediný bod předstihl pouze vítězný Polák Józef Zapedzki.

Stříbro získal Falta i na MS 1970 ve Phoenixu, kde též přispěl ke dvěma týmovým triumfům. Třikrát se stal individuálním mistrem Evropy, kromě rychlopalby také ve velkorážní i standardní pistoli.

Kromě trénování byl Falta v roce 1975 jedním ze zakládajících členů Čs. klubu olympioniků, v jeho předsednictvu působil několik volebních období. V 90. letech byl po téměř čtyřech dekádách v rámci snižování stavů propuštěn z armády, poté pracoval jako instruktor u bezpečnostní agentury. Už jako penzista založil s několika přáteli střelecký klub LEV Hradec Králové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme