České juniorské basketbalistky si zahrají o titul mistryň Evropy, v semifinále těsně porazily Francii

České juniorské basketbalistky jsou po 20 letech ve finále mistrovství Evropy. V Šoproni porazily Francii 65:63 a o titul si zahrají v sobotu večer se Španělskem.

Video Šoproň (Maďarsko) (Aktualizováno: 22:35 15. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové vyhrály i svůj šestý zápas na turnaji. Francii zdolaly už ve skupině 59:54, tentokrát s ní svedly ještě napínavější souboj. Velký podíl na vítězství měla nejlepší česká střelkyně na šampionátu Valentýna Kadlecová, která dala 23 bodů včetně tří trojek.

Basketbalistky USK Praha znají soupeřky ve skupině Euroligy. Narazí i na loňské finalistky z Fenerbahce

Číst článek

Český tým výborně začal a po první čtvrtině vedl o sedm bodů. Pak se mu ale přestalo dařit v útoku, v druhé desetiminutovce dal jen 11 bodů a v poločase prohrával 32:36. Ve vyrovnané třetí části Francouzky těsné vedení ještě udržely, ale pak se českým hráčkám povedl obrat.

Soupeřky se však stále držely na dostřel maximálně čtyř bodů, až Kadlecová 2:17 před koncem upravila trojkou na 61:56. Na snížení francouzského týmu odpověděla Julia Vydrová, ale závěr ještě zdramatizovala trojkou Pauline Astierová.

Zhruba půl minuty před sirénou Kateřina Zeithammerová proměnila jeden ze dvou trestných hodů a zvýšila na 64:61. Francouzky kontrovaly dvoubodovým košem, po němž faulovaly Kadlecovou, která sekundu před koncem jedním proměněným trestným hodem dala výsledku konečnou podobu.

Záznam semifinále junorského ME basketbalistek Česko - Francie

Mladé basketbalistky zkusí navázat na úspěch svých předchůdkyň, které v roce šampionát v Záhřebu ovládly bez jediného zaváhání. O dva roky dříve skončil český tým druhý.

Španělky jsou s osmi tituly nejúspěšnějším týmem v historii evropských šampionátů juniorek. Od roku 2011 posbíraly sedm zlatých a jednu stříbrnou medaili.

ME basketbalistek do 20 let v Šoproni - semifinále:

Česko - Francie 65:63 (21:14, 32:36, 49:51), Španělsko - Itálie 56:40 (20:26).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme