Padne v Ostravě světový rekord? Warholm s Crouserem jsou blízko, teď míří na Zlatou tretru

Atleti sice letos nemají šanci bojovat o světové medaile, ale fanoušci o výjimečné výkony nepřišli. To může platit i pro Zlatou tretru, kterou organizátoři museli kvůli koronaviru přeložit z konce května na začátek září. Do nejprestižnějšího atletického mítinku v Česku v úterý vstoupí i sportovci, kteří můžou útočit na historické rekordy.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karsten Warholm.

Na Zlaté tretře v Ostravě se představí i norský překážkář Karsten Warholm | Foto: Christine Olsson | Zdroj: Reuters

Plný stadion v době koronavirových opatření logicky čekat v Ostravě nemůžeme, ale i tak by při stále se měnících pravidlech mělo na tribuny dorazit několik tisíc fanoušků. Těšit se mohou nejen na hvězdy evropské, ale i světové atletiky. Jednou z nich bude americký koulař Ryan Crouser, v jehož silách je i 30 let staré maximum jeho krajana Randyho Barnese.

Přehrát

00:00 / 00:00

V úterý proběhne v Ostravě Zlatá tretra za účasti hvězd světové atletiky. Více v příspěvku Jakuba Marka

„Musím říct, že je chudák, že nemá o trochu delší kruh. Kdyby měl, tak hodí svěťák ještě o metr dál. Člověk, který hodí za 21 metrů z místa, tak přidat o dva metry víc s otočkou je hrozně málo. Předpoklady má minimálně na 23 a půl metru, je jen otázkou času, až se tam dokáže poskládat,“ mluvil o posledním olympijském šampionovi český rekordman Tomáš Staněk, který ale bude kvůli doléčení zranění v koulařském kruhu chybět.

Další hvězdou mítinku je Karsten Warholm, pro kterého organizátoři poslali dokonce soukromé letadlo. Nor by podle posledních výsledků mohl útočit na čtyřstovce s překážkami i na světový rekord Američana Younga z roku 1992.

Německý oštěpař Vetter hodil 97,76 metrů, k Železného rekordu mu chyběl jen necelý metr

Číst článek

Tradičně kvalitní jsou pak na Zlaté tretře oštěpařské soutěže.

„Upřímně je to jeden z mých nejoblíbenějších mítinků. Po zranění lokte byla Zlatá tretra mým prvním závodem a mám na ten stadion skvělé vzpomínky. Závodníci jsou blízko publiku a jsem sama zvědavá, jak daleko tady můžu hodit. Nemůžu se dočkat,“ těší se na souboj s Barborou Špotákovou a Nikolou Ogrodníkovou olympijská šampionka z Ria Chorvatka Sara Kolaková.

A ať už to co do výkonů dopadne v Ostravě jakkoliv, sportovního ředitele Zlaté tretry Jana Železného těší, že už se i navzdory koronaviru pořádají velké závody. I když s omezeným počtem diváků na tribunách.

„Ten virus tady s námi je a bude tady pořád. Ale my musíme žít dál a hlavně se pohybovat. Lidstvo se nedá zavřít někam do kukaně,“ říká oštěpařský světový rekordman.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme