Žlutý trikot i bez etapového vítězství. Chris Froome si jede pro čtvrtý triumf na Tour de France

K tomu aby se Chris Froome stal oficiálně vítězem 104. ročníku Tour de France mu stačí jen v pořádku dojet do cíle 21. etapy na Champs-Élysées. V letošním roce sice nezískal ani jeden etapový triumf, ale podle něj bylo důležité soustředit se především na celkové vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Marseille / Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Fromme po konci 20. etapy ve žlutém trikotu

Chris Fromme po konci 20. etapy ve žlutém trikotu | Zdroj: Reuters

Důvodů proč zrovna Chris Froome vyhrál Tour de France by se našlo vícero. Přijel samozřejmě ve skvělé formě. Měl ale také nejsilnější tým. A skvělou taktiku, se kterou Sky opět pojal cyklistiku jako kolektivní výkon v šachu.

Přeneseno do této hry, obětoval Froome dámu, tedy výhru v etapě pro celkové vítězství v partii. Absence dílčího úspěchu ho netrápí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chris Froome popisuje svou cestu na Tour de France. V neděli získá už své čtvrté celkové vítězství

„Ne, vůbec ne. Na téhle letošní trati byla taktika jasná. Jet to jako třítýdenní závod. A ne dát všechno do jedné etapy a zhatit celý závod kvůli etapovému vítězství,“ objasňuje Radiožurnálu taktiku nyní už čtyřnásobný vítěz Tour.

S tím souvisí i další věc.  V minulých letech Froome zaútočil, vyhrál, získal žlutý dres a ten pak jen bránil, nebo i dál útočil. Letos mu takový jasný moment chybí. Krátce po té, co dojel třetí v časovce Marseille, tedy našel právě v jejím závěru bod, na který nezapomene.

„Asi musím vypíchnout dnešek. Chvíli, kdy jsem přijel na stadión. Vlastně s Romainem Bardetem, těsně za ním. A to vědomí, že když projedu správně poslední dvě zatáčky, bude to konec bitvy o letošní Tour de France," uvědomoval si Froome.

„Poslední tři týdny to bylo jednou nahoře jednou dole. Grand Tour v tom pravém smyslu. Závodění konzervativním, ale účinným způsobem,“ popisuje jezdec týmu Sky.

Takže použít celý tým, utahat soupeře, a celkově vyhrát. Ten základní vklad tomu dala už úspěšná časovka v Düsseldorfu, pak pátá etapa. A razítkem byl až závěr na jihu Francie. Chris Froome vyhraje v neděli Tour počtvrté. Ale odmítá letošní triumf označit za nejobtížněji vybojovaný.

„Každá Tour de France je těžká. Takže je obtížné říci, že jedna je těžká a další těžší. Takže bych trval na nejtěsnější. Každý rok člověk trpí, pokaždé. Takže je to nejtěsnější Tour,“ uvědomuje si britský cyklista.

Ten před poslední etapou Tour de France vede jen o 54 sekundy před Kolumbijcem Uranem.Třetí je domácí Romain Bardet, která zaostává o dvě minuty a dvacet vteřin.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme