Žokej Faltejsek dodrží slib. Ve Velké pardubické nebude s Charme Lookem obhajovat vítězství

Žokej Jan Faltejsek vyhrál čtyři z posledních pěti ročníků Velké pardubické a i letos mohl jet na favorizovaném koni. Rozhodl se ale dodržet slib a v sedle loňského vítěze Charme Looka nebude. Úspěšný pár se tak rozpadl a slavný dostih tak bude za necelé tři týdny o to otevřenější.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Faltejsek a Charme Look

Jan Faltejsek a Charme Look | Foto: Strogoff Pragensis

Jan Faltejsek vloni provedl Charme Looka kurzem nejtěžšího překážkového dostihu kontinentální Evropy bez problémů a v cílové rovince počtvrté zažil aplaus téměř třicetitisícového davu na pardubickém závodišti.

'Letos nejsem připravený.' Josef Váňa starší Velkou pardubickou nepojede, ale končit nechce

Číst článek

Už tehdy byl ale "náhradníkem" za Barboru Málkovou, která se o koně celoročně stará, ale na vrchol sezony byla zraněná. Teď se situace zopakovala.

„Letos ho měla jet Bára Málková, která se zranila v dostihu a jezdit ho nebude. Jelikož je Honza fér, chce dodržet slib a závazek, který měl. Všechno je v dobrém, takhle to u koní chodí,“ připomíná pro Radiožurnál trenérka Charme Looka Martina Růžičková, že se Jan Faltejsek se pro letošní Velkou pardubickou domluvil na spolupráci s Francouzem Giullaumem Macairem.

"Pracoval jsem pro něj, něco jsem mu slíbil, nerad bych si ho znepřátelil, měl bych dostát svého slibu,“ vysvětluje žokej Faltejsek A tak bude 8. října Faltejskovým čtyřnohým parťákem elitní fracouzský krosař Virtus d´Estruval.

Favorita pojede "smolař" Stromský

Trenér Macaire si ale hodně dlouho dával načas s rozhodnutím, jestli svého koně přece jen do Pardubic pošle, a tak Martina Růžičková ještě na začátku září nevěděla, na čem je.

„Je to výjimečný kůň a nemá na něj jezdit stará bába. Kdyby byli všichni zabraní, šla bych do toho já. Ale doufám, že to tak nedopadne. Ten kůň si zaslouží nejlepšího žokeje, což já nejsem,“ usmívá.

Nakonec to ale vypadá, že závodní rajtky z pomyslného hřebíku 53letá Martina Růžičková sundávat nebude. Na její nabídku rychle zareagoval Marek Stromský. Ten žokej, který už dvakrát projel cílem Velké pardubické na prvním místě, ale v obou případech byl později diskvalifikován.

S Amant Grisem za to, že nedodržel kurz dostihu, s Nikasem za doping v těle koně.  Druhou říjnovou neděli tak bude mít další velkou šanci.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme