Zpátky ke kořenům, jen s tenisákem a hokejkou. Do dětství se tak vrátil i útočník San Jose Hertl

Byla to řežba, žádné chrániče a ti nejlepší amatéři z celé republiky. Turnaj Urban Buly je novinka na českém sportovním trhu a našla si hodně zájemců. Ze čtyř měst postoupilo na závěrečný turnaj 16 nejlepších. A vítěz si mohl zahrát proti Tomáši Hertlovi z NHL. Úvodní ročník ovládla parta z Pardubic – Mistři hokejbalu. Zahrál jsem si taky. A i když to z dětství znám samozřejmě také, je to pořádná dřina.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hvězdou byl Tomáš Hertl. Nespočetněkrát se vyfotil s účastníky turnaje, jednou ho dokonce fotil i reprezentační obránce Jakub Krejčík. Když se zrovna nebojovalo o postup do další fáze turnaje, nastoupil Hertlův tým dvakrát proti novinářské partě, kde se nejprve vsadil se mnou a náš tým pak porazil. Jak dopadla sázka o pět kotrmelců, si poslechněte v audioreportáži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finále turnaje Urban Bully mluví přímo z místa reportér František Kuna. Dozvíte se i o zajímavé sázce s Tomášem Hertlem

Je to prostě ta syrově krásná podoba hokeje. Tak, jak začínal snad každý. Kromě tenisáku to byly často i kšiltovky místo lapaček. Tehdy ještě také maminky často uřízly molitan z postele, abychom mohli simulovat brankářské betony. Jenže tahle akce byla bez brankářů a jen s malým prostorem, kam trefit míček.

„Takhle vysokou úroveň jsem nečekal. Když hráli vítězové proti nám, tak to bylo opravdu těsné. A to měli v nohách daleko víc zápasů než my. Na druhou stranu, hraje se na podobném povrchu jako hokejbal, ne na ledě," smál se po slavnostním vyhlášení Tomáš Hertl. V San Jose neví, že jejich útočník brousil hokejky o český beton. „Řeknu jim to, budou rádi, že se hýbám," zasmál se Hertl.

A nejen on se bavil. O něco málo selfie s účastníky posbíral Lukáš Sedlák hrající v NHL za Columbus. Ten ale neměl svůj tým pro exhibici, ale se svojí partou z Českých Budějovic se účastnil turnaje. Vypadl ve skupině. „Jako malý jsem hrával také na plácku s tenisákem napuštěným vodou. Ale to už je třeba 10 let, myslím, že tak od třinácti jsem na betonu nehrál. Tady jsou kluci, co hrají hokejbal a ti jsou herně trochu jinde. Mně ten míček občas pěkně skáče," užíval si atmosféru Lukáš Sedlák.

Je nás málo, kdo si půjde strčit s námi?

Na finálovém turnaji šlo i leccos odposlechnout. Třeba historku od jednoho z organizátorů o tom, jak měla parta z Ostravy problém dát na poslední chvíli dohromady tým. Večery na Stodolní jsou náročné, tak se z jednoho týmu prý sešli ráno na nádraží v Ostravě jen dva hráči. Když utichla jejich zloba na spoluhráče, kteří je nechali ve štychu, napsali na facebookovou stránku akce, že jim jeden chybí. Ozval se hráč z Liberce.

Přijel, a tak byla parta ve třech. Ale to není úplně ideální. A tak se ještě s dalším týmem, který měl pět hráčů, domluvili na jenom „přestupu." A tak z původního naštvání na ostravském nádraží byl kompletní tým s jedním cizím borcem na střídání.

I když se jednalo o turnaj amatérů, měl obrovskou kvalitu. Do areálu kasáren v pražském Karlíně se sjela i hokejbalová elita. „Čekali jsme, že to bude napínavé a vyhrocené už od začátku. Přiostřovat se začalo až po základní skupině. Jsme už trochu vyběhaní hokejbalisti po kariéře, i tak jsme ale celou dobu věřili v úspěch. Těšíme se na obhajobu," řekl zástupce kapitána vítězného týmu z Pardubic.

O Red Bull Urban Buly

Tak jako hraní na plácku, ani zápasy Red Bull Urban Buly nejsou zatíženy záplavou pravidel. Na hřišti velikosti 20 x 10 metrů proti sobě hrají dva týmy. Ty mohou mít až pět členů, přičemž v jednu chvíli na hřišti mohou být pouze tři hráči. Žádné chrániče, výstroj ani rukavice, každý hráč má jen hokejku. Brankář není, v mantinelu je pouze díra se sítí jako branka.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme