Ostrava spoléhá na Jarabinského

Baník Ostrava začíná jako každý rok novou fotbalovou sezonu s novým trenérem. Jeho hru a také postavení v tabulce přišel do hornického města pozvednout uznávaný odborník Jozef Jarabinský. Zkušený trenér, který se prosadil i v zahraničí, hlavně v Turecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na rozkoukání měl necelé dva měsíce. A potřeboval zjistit hlavně to, co se jeho předchůdcům nepodařilo. Tedy přijít na to, kde se stává chyba, že se nadějní mladíci nedokáží mezi dospělými razantněji prosadit a Baník jako celek v posledních letech kouká většině konkurentům v ligové soutěži na záda. Přesto, že v mládežnických kategoriích pravidelně dominuje. "V první řadě se nedaří, protože v týmu je slabá konkurence a řada průměrných hráčů má na růžích ustláno. Domnívají se a okolí je v tom podporuje, že mají na to, aby v kádru ligového týmu bez problémů zůstali," otevírá nezvykle kriticky ostravským oči Jarabinský. A pokračuje. "A pak se také stále hodně mluví o talentech. Ale ti zůstávají jen v rovině talentů. Poslední etapa se nedaří. Z talentů se totiž nestávají takoví borci, jak se předpokládá. Existují výjimky, ale těch je málo." Přesto ale Jozef Jarabinský bude letos stavět právě na ostravských odchovancích, už zmíněných talentech. Ovšem je to tak trochu vynucená záležitost. "Samozřejmě, že bych také raději nakupoval. Je jednodušší přivést hotového hráče než ho vychovávat z nadějného mladíka. Ale talenti tady jsou a některé bych rád dotáhl nejen na špičkovou ligovou úroveň, ale třeba i do reprezentace. Předpoklady některým rozhodně nechybějí." Když přijde řeč na konkrétní představy, které má před startem sezony každý trenér, ani tady se ostravský kouč odpovědi nevyhýbá. "Záleží na vývoji situace. Teď nám třeba moc nepřeje. Nemáme gólmana. Zranil se Susko, odešel druhý brankář, začneme se dvěma gólmany, kteří vloni ligu vůbec nehráli. Odešel také Németh, prostě otazníků je víc. Budeme se ale snažit, abychom skončili v první polovině tabulky," uzavřel Jozef Jarabinský. Podobně smělé plány měli každoročně i jeho předchůdci, kteří se třeba právě v loňském ročníku přesvědčili, že ani mimořádně povedený start do sezony nemusí nic znamenat. Jozef Jarabinský ale začal v Ostravě sympaticky, stejně jako se nebrání otevřenému dialogu o dění v jeho klubu. Třeba i to může přinést své ovoce na cestě za vzkříšením ostravského fotbalu.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme