Ostravský diváku, ty dělej co umíš

Ostrava se v pátek stane hlavním městem českého sportu. Pořádají se zde totiž hned dva vrcholné podniky dvou nejsledovanějších sportů , fotbalu a hokeje. Ba co víc, v obou případech jde o titul - tedy o čest slávu, a velké peníze. A aby toho nebylo málo, v obou případech se na ostravských kolbištích představí pražská Sparta. Věc má však jeden velký háček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Baník Ostrava

FC Baník Ostrava | Foto: Jan Rosenauer

Utkání fotbalové i hokejové Sparty na Bazalech i ve Vítkovicích přenášejí přímým přenosem soukromá i veřejnoprávní televize. Jenže ty se nedokázaly, a proto začátky obou duelů dělí pouhá půlhodina. Ostravský diváku, ty dělej co umíš. Jeden ze zápasů, na které se těšíš mnohdy i celý rok, zákonitě nestihneš. A jaký je názor jednoho z nejpovolanějších, trenéra vítkovických hokejistů a spolumajitele ostravského fotbalového klubu, Aloise Hadamczika?

"Je to nefér vůči Ostravě a vůči divákovi, protože třeba to fotbalové utkání by se dalo zařadit v jiný vysílací čas. Samozřejmě v televizi jsou psaná určitá práva, takže by nás to stálo nějakou pokutu. Kdybychom zápas sabotovali tím, že bychom postavili juniorku, byli bychom černou vránou v republice. Smůla je to, že se neumí dvě televize dohodnout s tím, že přednost by měl samozřejmě hokej, protože to je finále extraligy. Nad sebou by se měla zamyslet televize Nova i fotbal. Pokud to tak neudělají, nemůžeme se bránit a můžeme jen konstatovat, že diváci musí pochopit, že to není zájem Baníku, který měl snahu, aby se utkání hrálo jindy. Není na to obrany a nemáme na to sílu, kterou nemá ani svaz. To si totiž rozhoduje televize, která má práva na toto utkání a pokud neuhne, neuděláte s tím vůbec nic."

S tímto názorem souhlasí i trenér Baníku Josef Jarabinský. Diváci, kteří dají logicky přednost asi finálovému hokeji, mu budou na Bazalech chybět.

"Pokud obě zainteresované strany, to jsou obě televize i hokejový a fotbalový svaz, nejsou schopné najít společné řešení, tak to potom vypadá, jak to vypadá. To následně odnese divák a to je domnívám se na škodu, protože ono řešení se najít mohlo."

A co k samotnému fotbalovému utkání. Oba týmy se v poslední době herně i výsledkově trápí, takže duel nemá vyloženého favorita. Josef Jarabinský přesto netají své plány zkomplikovat Spartě cestu za titulem.

"Nejsme v nejlepším stavu. Máme nějakou marodku, někteří hráči v poslední době odešli, takže moc alternativ, jak mužstvo poskládat nemáme. Co týmu scházelo v posledním duelu bylo nasazení a bez něj se nedá vyhrát vůbec s nikým."

Ostravský kapitán René Bolf ve Spartě hrál, takže ví, že proti mužstvu z Letné bude muset jeho tým především pozorně bránit.

"V minulém kole jsme doma se Starým Městem zbytečně ztratili body a s Mladou Boleslaví v poháru vyhráli až na penalty, takže chceme tyto naše výkony odčinit výhrou nad Spartou. Určitě musíme hrát zodpovědněji zezadu a přecházet do rychlých protiútoků, protože Sparta sem přijede chtít vyhrát. Pokud by tady zaváhala, myslím, že už by o titulu bylo rozhodnuto."

Na nohou je už i ostravská policie. Zápasy Sparty v Ostravě totiž vždy nesou nálepku vysoce rizikových. O tom, jak tedy zabránit případným incidentům, policejní mluvčí Milan Klézl uvedl.

"Přijali jsme patřičná opatření, kterými bychom měli zamezit případným vandalstvím, ublížení na zdraví či výtržnictví, a to jak ve fotbalovém, tak i hokejovém utkání. Zároveň připravujeme doprovody sparťanských fanoušků z Prahy do Ostravy. To znamená, že bude prováděn monitoring jejich příjezdu, a to vlaků i autobusů. Jedná se opravdu o riziková utkání, takže policie na ně nasazuje maximálně možný počet sil a prostředků."

Metoděj Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme