Zimní paralympiáda bude bez Rusů a Bělorusů, mezinárodní výbor po protestech změnil rozhodnutí

Ruští a běloruští sportovci kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu nakonec na zimní paralympiádě startovat nebudou. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) po řadě protestů své původní rozhodnutí změnil. Rusko se proti tomu odvolalo k arbitráži CAS, která podle ministra sportu Olega Matycina rozhodne ještě před pátečním startem her.

Tento článek je více než rok starý.

Bonn (Německo) (Aktualizováno: 13:36 3. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympiáda začíná v Koreji už ve čtvrtek

Zimní paralympijské hry v Pekingu budou bez Rusů a Bělorusů | Foto: Joel Marklund | Zdroj: Reuters

IPC ve středu účast Rusů a Bělorusů na hrách nejprve povolil s tím, že v Pekingu se představí jako neutrální sportovci. Zdůvodnil to tím, že k tvrdšímu trestu s ohledem na pravidla sáhnout nemohl.

Český paralympijský výbor nesouhlasí s účastí Rusů na Hrách, sportovcům radí proti nim nenastupovat

Číst článek

Proti verdiktu se ale ostře ohradila řada sportovních organizací i států a IPC ve čtvrtek v prohlášení na svém webu účast ruských a běloruských sportovců na paralympiádě, která začne v pátek, zakázal.

„Když jsme včera rozhodli, brali jsme v potaz dlouhodobé zdraví a přežití paralympijského hnutí. Nicméně celá situace rychle vystupňovala a těsně před startem her jsme se dostali do nemožné pozice,“ uvedl šéf IPC Andrew Parsons.

Připomněl také, že IPC při středečním verdiktu zdůraznil, že o možném vyloučení Ruska a Běloruska se mělo hlasovat na mimořádné valné hromadě. „Včera jsme řekli, že budeme naslouchat, a to jsme také udělali, prohlásil.

Hrozba bojkotu

„V posledních dvanácti hodinách se s námi spojila řada členů a zcela jasně nám dali najevo – a já si jejich otevřenosti vážím – že když nezměníme názor, tak budou paralympiádu bojkotovat,“ přidal Andrews.

Para hokejisté se chtějí v Pekingu dostat do semifinále, v české nominaci jsou i čtyři lyžaři

Číst článek

IPC proto ve čtvrtek rozhodnutí změnil a účast Rusům a Bělorusům zakázal. „Dotkne se to 83 sportovců, ale kdybychom je v Pekingu nechali startovat, mnohem víc by jich hry bojkotovalo a to by mělo mnohem horší dopad,“ konstatoval Andrews.

Ruským a běloruským paralympijským reprezentantům se předseda IPC za vyloučení omluvil. „Je mi to opravdu velmi líto, ale vaše vlády porušily olympijské příměří. Vy jste pouze oběti jejich rozhodnutí,“ prohlásil.

Vymezení Ruska

Rusko se proti vyloučení odvolalo k arbitráži CAS. Agentuře TASS to řekl ministr Matycin s tím, že verdikt IPC je hrubým porušením práv sportovců a manipulací olympijskou chartou a lidskými právy k dosažení politických cílů.

„Naši paralympijští sportovci neudělali nic, co by mohlo být vyloženo jako podpora současných politických komplikací,“ citovala agentura AP prohlášení národního paralympijského výboru.

„Je to ostuda,“ komentoval rozhodnutí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 

Parsons už po vyloučení Rusů a Bělorusů z paralympiády odvolání k arbitráži očekával. "Ale jsem přesvědčený, že na základě všech dostupných důkazů jsme rozhodli správně," prohlásil předseda IPC.

‚Kamarádi tam bojují v maskáčích.‘ Krpálek kvůli invazi na Ukrajinu nepřevezme státní vyznamenání

Číst článek

Vyloučení vedle ukrajinských představitelů ocenili také zástupci řady dalších zemí. „Správné rozhodnutí, učiněné proti zemi, která začala válku,“ uvedl na tiskové konferenci šéf ukrajinského paralympijského výboru Valerij Suškevič.

„Rusko s podporou Běloruska násilně porušilo mezinárodní právo a napadlo jiný stát. Za takové situace je nepředstavitelné, že by se ruští, běloruští a ukrajinští sportovci na hrách potkali,“ citovala agentura Reuters prohlášení polského výboru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme