Patrik Eliáš ovládl utkání s Rangers

Šest bodů za dva góly a čtyři asistence si v sobotním utkání prvního kola play-off NHL připsal útočník New Jersey Patrik Eliáš. Ďáblové nedali hostům žádnou šanci, využili pět přesilových her a ujali se vedení v sérii. Rangers ale možná více než prohra trápí zatím nespecifikované zranění ruky největší hvězdy týmu Jaromíra Jágra. Oproti pátku se ve zbylých utkáních více dařilo hostům. Colorado vyhrálo v Dallasu 5:2 a Montreal překvapivě zvítězil v Carolině vysoko 6:1. V posledním utkání si připsalo výhru Buffalo nad Philadelphii, když o výsledku rozhodlo až ve druhém prodloužení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Eliáš - ďábelský Čech

Patrik Eliáš - ďábelský Čech | Foto: Miroslav Konvalina

Český útočník začal své parádní vystoupení už ve čtvrté minutě první třetiny, když po přesné nahrávce Scotta Gomeze poslal svůj tým do vedení prudkou přesilovkovou střelou z levého kruhu. Přesně v polovině prvního dějství sice Jezdci vyrovnali také v početní výhodě, když Jaromír Jágr našel na brankovišti svého parťáka z útoku Petra Průchu, pro kterého už nebyl problém skórovat. Další góly padaly až po přestávce. Nejprve v osmé minutě druhé třetiny vyšachovali New Jersey opět v přesilovce svého soupeře a Scott Gomez zaznamenal svůj první gól ve vyřazovacích bojích. Jedinou branku při hře pět na pět vsítili Ďáblové ve třicáté osmé minutě, když se od modré trefil obránce Ken Klee.

Domácí už si ve třetí třetině vítězství pohlídali a nakonec přidali ještě další tři přesné zásahy. V první minutě třetí třetiny se trefil od modré Brian Rafalski, v deváté se ocitli sami před brankářem Eliáš s Langenbrunnerem a druhý jmenovaný zvýšil už na 5:1, aby čtyři a půl minuty před koncem mohl po spolupráci stejných hráčů uzavřít skóre Patrik Eliáš. Dařilo se i jeho spoluhráčům z prvního útoku. Scott Gomez zaznamenal jeden gól a dvě přihrávky, Brian Gionta, nejproduktivnější hráč týmu v základní části, si připsal tři asistence. Utkání dopadlo smolně pro Jaromíra Jágra, který si při oslabení pohmoždil ruku a utkání nedohrál. Čekají ho další vyšetření, která rozhodnou, zda bude druhý hráč kanadského bodování základní části schopen pokračovat v sérii.

Dallas nedokázal udržet dvoubrankové vedení a nakonec podlehl na domácím ledě takticky dobře hrajícímu Coloradu. Domácí sice poslal do vedení na začátku čtrnácté minuty Brenden Morrow a o další dvě minuty zvýšil už na 2:0 Bill Guerin, kterému přihrál před prázdnou branku ležící Jason Arnott, ale to bylo ze strany domácích vše. Do konce první třetiny ještě stihl snížit Milan Hejduk, když po pěkné kombinaci celého útoku zasunul puk do odkryté části branky. Vyrovnat se hostům podařilo v šesté minutě druhého dějství, chybu brankáře Dallasu Marty Turca využil polský útočník v barvách Lavin Wojtek Wolski. Dallas začal chybovat a do konce utkání nestihl pokrýt tři prakticky totožné akce hostů.

Nejprve si v polovině utkání najel v přesilové hře mezi kruhy Rob Blake a strhl vedení na stranu Colorada. Za další dvě minuty se podobný kousek povedl opět v přesilovce Lilesovi a hosté vedli už o dva góly. Dallas se nedokázal v prvních dvou třetinách prosadit proti velmi dobře hrající obraně Avalanche, což dokumentuje pouze devět střel za čtyřicet minut. Stejný počet puků se domácím povedlo vyslat na branku Jose Theodora v poslední třetině ale k úspěchu to přesto nevedlo. Naopak na konečných 5:2 uzavřel ve čtyřicáté třetí minutě opět z mezikruží Clark.

Vítězný gól si v souboji s Carolinou připsal český útočník Montrealu Radek Bonk. Vše nasvědčovalo tomu, že domácí potvrdí dobrou formu ze základní části, když už v první minutě využil zaváhání hostujícího obránců na modré Matt Culen. Svůj nájezd, doplněný střelou a dorážkou, zakončil gólem a Carolina vedla 1:0. Ještě do konce první třetiny se ale hostům povedlo skóre otočit. Nejprve se od modré prosadil obránce Francis Bouillion a na dva jedna zvýšil v sedmnácté minutě Radek Bonk. Ten si najel z pravé strany mez kruhy a prudkou střelou rozvlnil síť za zády domácího brankáře Gerbera. Druhá třetina sice byla ve znamení obrovského tlaku Caroliny, ale gólově se dokázali prosadit pouze hosté.

Velký podíl na třetí brance Montrealu měl Tomáš Plekanec. Ve dvacáté třetí minutě vjel český útočník do útočného pásma a nabalil na sebe čtyři hráče domácích. Přihrávkou našel na pravém kruhu osamoceného Alexe Kovaleva, který přesnou střelou zvýšil na 3:1 pro hosty. Snahu domácích o otočení vývoje zápasu zhatila šťastná trefa Chrise Higginse. Montrealský útočník zpoza branky nastřelil kotouč na Gerbera a ten si srazil puk do vlastní sítě. Pro Higginse to byl první gól v kariéře v play-off. Carolina sice v prvních dvou třetinách přestřílela svého soupeře 35:14, ale prohrávala 1:4. V poslední třetině už jen upravil na konečných 6:1 pro Montreal svou druhou trefou Kovalev a minutu před koncem tvrdou střelou z levého kruhu Sheldon Souray.

Druhého prodloužení se dočkali diváci v Buffalu. Domácí začali lépe, když se v šesté minutě po chybě obrany Philadelphie prosadil Connoly. Na 2:0 upravil ve dvacáté páté minutě střelou od mantinelu šťastně Jay McKee, když brankář hostů Esche nic neviděl přes klubko hráčů, kteří mu zakrývali výhled. Letci se ale nevzdali a ještě do konce druhé třetiny snížili, když se na brankovišti dokázal prosadit Mike Knuble. Domácí dlouho drželi jednogólový náskok, až přišly poslední tři minuty základní hrací doby. Nejprve byl vyloučen Lydman za zdržování hry, když vyhodil puk do hlediště a početní výhody, umocněné odvoláním gólmana, dokázal využít kanonýr Gagne. V prodloužení mělo i nadále více ze hry Buffalo, které za celé utkání vyslalo bez dvou šedesát střel na branku hostí. O zaslouženém vítězství domácích rozhodl v osmé minutě druhého prodloužení Daniel Briere.

Výsledky prvních zápasů prvního kola play off NHL:

Východní konference:
New Jersey - New York Rangers 6:1 (1:1, 2:0, 3:0) Branky: 4. a 56. Eliáš, 28. Gomez (Eliáš), 38. Klee (Eliáš), 41. Rafalski (Eliáš), 49. Langenbrunner (Eliáš) - 11. Průcha (Jágr). Střely na branku: 30:30. Diváci: 19.040. Stav série: 1:0.

Carolina - Montreal 1:6 (1:2, 0:2, 0:2) Branky: 1. Cullen - 23. a 52. Kovaljov (na první Plekanec), 9. Bouillon, 17. Bonk, 37. Higgins, 59. Souray (Plekanec). Střely na branku: 43:21. Diváci: 18.812. Stav série: 0:1.

Buffalo - Philadelphia 3:2 v druhém prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0) Branky: 6. Connolly, 25. McKee, 88. Briere - 37. Knuble, 59. Gagne. Střely na branku: 58:32. Diváci: 18.690. Stav série: 1:0.

Západní konference:
Dallas - Colorado 2:5 (2:1, 0:3, 0:1) Branky: 14. Morrow, 16. Guerin - 17. Hejduk, 26. Wolski, 30. Blake, 32. Liles, 43. Clark. Střely na branku: 18:31. Diváci: 18.532. Stav série: 0:1.

Jan Fait Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme