Pechanová na 5 km doplavala pro bronz

Plavkyně Jana Pechanová získala první medaili pro českou reprezentaci na evropském šampionátu v Maďarsku. Na pětikilometrové trati podlehla jen Rusce Selivěrstovové a Francouzce Dietrichové. Pechanová tak do své bohaté sbírky přidala další velmi cenný kov. Je to její čtvrtá medaile, druhá bronzová z mistrovství Evropy. Dvě stříbra má z mistrovství světa. Zítra Pechanovou čeká olympijská trať na 10 km.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jekatěrina Selivěrstovová

Jekatěrina Selivěrstovová | Zdroj: ČTK

První kilometr dnešního závodu vedla, táhla skupinu, v dalším průběhu se schovala do chumlu a pohybovala se na druhé či třetí pozici. Francouzka Dietrichová, v cíli nakonec druhá, však zvolila špatnou tra.

Při otočce na poslední bójce byla česká plavkyně druhá a zdálo se, že bude bojovat o zlato. Z boku se ale do přeplněného cílového prostoru přiřítila právě Dietrichová a přivezla s sebou mimo jiné obhájkyni titulu Brittu Kamrauovou-Coresteinovou z Německa i Larisu Ilčenkovou, s níž se nakonec Pechanová o třetí místo podělila.

Voda měla 26 stupňů a nepotvrdily se obavy, že závodníky zdusí horko, které u Balatonu panuje. Ani záda, která si nedávno zablokovala, ji vůbec nebolela. I proto v cíli plavkyně slyšela, že by už po čtyřech medailích měla konečně z vrcholné soutěže přivézt zlato. Šanci bude mít při čtvrteční olympijské trati na deset kilometrů.

Druhá česká zástupkyně na pětikilometrové trati Yvetta Hlaváčová obsadila šestnáctou pozici. Mezi muži na dvojnásobné vzdálenosti vyhrál Němec Thomas Lurz, čeští plavci Rostislav Vítek a Jakub Fichtl skončili v druhé desítce.

Výsledky:

Ženy - 5 km:

Ženy - 5 km: 1. Selivěrstovová (Rus.) 1:01:50,8, 2. Dietrichová (Fr.) -1,5, 3. Pechanová (ČR) a Ilčenková (Rus.) obě -1,6, 5. Kamrauová-Coresteinová (Něm.) -1,7, 6. Grimaldiová (It.) -3,1, ...16. Hlaváčová (ČR) -26,6.

Muži - 10 km:

1. Lurz (Něm.) 1:58:12,1, 2. Van de Weijden (Niz.) -1,4, 3. Hein (Něm.) -4,5, 4. Dratcev (Rus.) -5,9, 5. Rondy (Fr.) -11,4, 6. Roghi (It.) -12,3, ...16. Vítek -52,9, 17. Fichtl (oba ČR) -1:09,4.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme