S nikým jsem nejednal a jen jsem žvanil, říká Pelta k ovlivňování dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Soud Peltovi původně uložil šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací a pětimilionový peněžitý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se přes svou milenku, tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou, dostával v roce 2017 k zákulisním informacím o rozdílení dotací. Společně pak údajně proces rozdělování ovlivňovali ve prospěch nejen Fotbalové asociace ČR (FAČR), ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy.

Soud opět projednává zmanipulované sportovní dotace. Jansta trvá na tom, že byl poradcem Valachové

Číst článek

Někdejší předseda FAČR k tomu ve čtvrtek u pražského městského soudu řekl, že jediným „pseudodůkazem“ v jeho neprospěch jsou odposlechy z bytu na Senovážném náměstí, kde se scházel s Kratochvílovou. „Dával jsem jen komentář a postřehy k jednotlivým žadatelům. Kdo má jakou sílu. Já jsem třeba takhle mluvil, ale nemělo to následný kroky: tady to je mafiánka, tady to je Lojza. To je můj způsob komunikace,“ uvedl.

Ve sportu je to jako v politice

„My jsme nic reálnýho nedělali, já jsem akorát žvanil,“ pokračoval s tím, že denně míval ze sportovního prostředí stovky telefonátů. „Slibem nezarmoutíš,“ doplnil. „V tom sportu je to jako v politice. Musíte umět s lidma, abyste v tom proplouval. Premiér taky slíbí cokoliv,“ poznamenal.

Popřel také obvinění, že Kratochvílovou podplatil voucherem na zahraniční zájezd a poskytnutím bytu. Podle vlastních slov jí chtěl jen pomoci. S Kratochvílovou shodně tvrdí, že žena mu za byt platila nájem, a to v hotovosti.

Pelta rovněž trvá na tom, že na informace k rozdělování dotací měl nárok už proto, že byl poradcem ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). Pracovněprávní vztah sice s ministerstvem neměl, ve čtvrtek ale řekl, že Valachová ho jako svého poradce představovala na poradách.

Po svém zadržení v květnu 2017 strávil Pelta měsíc ve vazbě. Soud ho propustil poté, co rezignoval na svou funkci šéfa FAČR. Po dotační kauze rezignovala i Valachová, která má v trestním řízení postavení svědkyně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme