Penalta přinesla fotbalistům výhru nad Rumunskem

Čeští fotbalisté se ve druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa 2006 dočkali prvního vítězství. V Praze na Letné porazili Rumunsko 1:0. O jedinou branku utkání se postaral Jan Koller, který ve 36. minutě proměnil penaltu. Útočník Dortumundu tak ukončil 346 minut trvající střelecký půst národního týmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

C. Barcauan a M. Baroš

C. Barcauan a M. Baroš | Foto: Michal Krumphanzl

Přesto Brücknerův tým nezakryl, že má s koncovkou velké problémy, i když má v Barošovi ve svém středu nejlepšího střelce nedávného evropského šampionátu. Šance na gól svěřenci Karla Brücknera rozhodně měli. Už ve druhé minutě se řítil do šestnáctky Rumunů Baroš a zahájil tak svoje další výtečné představení v reprezentačním dresu. Hlavně z jeho akcí totiž hrozilo pro Lobontovu branku nebezpečí, jenže střelecké štěstí z Eura ho i dnes obcházelo velkým obloukem.

Mnohem méně se dařilo středovým záložníkům. Rosického pasy postrádaly obvyklou přesnost a Galáska zřejmě až příliš svazovala zodpovědnost za kapitánskou pásku. A tak se české nebezpečí rodilo především po stranách, kde zvlášť Heinzovy technické kousky hodně zlobily rumunské obránce.

Soupeř se k útočení moc často nedostával. Mutu se sice snažil dělat prostor svým spoluhráčům, ale až příliš se věnoval diskusím s rozhodčím. Ve 32. minutě přitom mohl Italovi Rosettimu děkovat za to, že odpustil jeho týmu penaltu za faul brankáře Lobonta na Baroše. Za chvíli už ale Ital pokutový kop nařídil. Ve 35. minutě Soava stáhl naivně Jiránka a Koller svou třicátou reprezentační trefou ukončil po 346 minutách střelecký půst národního týmu. Gól Čechy postavil na nohy a jejich hra se najednou zrychlila, přicházely i další šance. Tu největší měl opět Baroš, který se ve 39. minutě řítil na Lobonta, ale jeho oblouček branku minul. A těsně před poločasem to byl znovu Baroš, který pálil ze sedmi metrů, ale jen do Lobontovy náruče.

Hosté se po pauze zvedli, ale bylo to i přičiněním opatrné hry domácích. Už ve 46. minutě se tak zrodila největší rumunská šance po střele Pancua, ale brankář Čech byl u pravé tyče včas. Rumuni ovládli střed pole a domácí defenziva měla často velké potíže odvracet nájezdy pohyblivých záložníků. Hosté se v závěru nadechovali k náporu, který měly podpořit i čerstvé útočné síly, které posílal na trávník trenér Iordanescu. A dostávali se i do šancí a zvlášť na Mutua si museli domácí stopeři dávat velký pozor.Tři minuty před koncem se jen díky Jiránkově skluzu podařilo odvrátit největší příležitost rumunské hvězdy. I proto se v nervózním závěru už českému týmu podařilo cennou výhru udržet.

Česká republika - Rumunsko 1:0 (1:0)

Branka: 36. Koller z pen. Rozhodčí: Rosetti - Stagnoli, Criselli (všichni It.)
ŽK: Baroš, Sionko - Rat, Iencsi, Pancu, Moldovan, Mutu
Diváci: 16.028

Česká republika: Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz (69. Sionko), Rosický (90. Kováč), Galásek, Vachoušek - Koller, Baroš (84. Jarošík). Trenér: Brückner

Rumunsko: Lobont - Stoican, Iencsi, Barcauan (46. Moldovan), Rat - F. Petre (58. Cernat), Soava, Pancu (75. Dica), Codrea - Marica, Mutu. Trenér: Iordanescu

Ve druhém utkání "české" 1. skupiny zvítězilo Finsko nad Arménií 3:1. Právě Arménci budou ve středu 13. října dalším soupeřem českého týmu. Finům vystříleli třetí výhru rodák z Kosova Shefki Kuqi a rodilý Moskvan Aleksei Eremenko.

TAMPERE: Finsko - Arménie 3:1 (2:1)

Branky: 8. a 87. S. Kuqi, 28. Eremenko - 32. Šachgeldjan. Rozhodčí: Fandel (Něm.)

5. skupina:

GLASGOW: Skotsko - Norsko 0:1 (0:0)

Branka: 54. Iversen z pen. Rozhodčí: Allaerts (Belg.). ČK: 53. McFadden (Skot.). Diváci: 48.882

6. skupina:

MANCHESTER: Anglie - Wales 2:0 (1:0)

Branky: 4. Lampard, 76. Beckham. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 65.244

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme