Peruán počtvrté nevyhrál

Vítězem sto jedenáctého ročníku Velké pardubické steeplechase České pojišťovny se stal sedmiletý Chalco s německým žokejem Petrem Gehmem. Druhý doběhl vítěz uplynulých tří ročníků, Peruán, a třetí byla Sesi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární Železník je stále nejslavnějším koněm Velké pardubické steeplechase, protože Peruánův pokus vyhrát slavný závod počtvrté v řadě dnes nevyšel. Nad síly vítěze předchozích tří ročníků byl jen devítiletý hnědák Chalco s německým žokejem Peterem Gehmem, jehož trenérem je Josef Váňa; Chalco do dostihu odstartoval s kursem 8:1. Peruán se většinu závodu, stejně jako před rokem, držel v závěru závodního pole, které se každou překážkou zužovalo. Ne sice na obávaném Taxisu, kde skončil jen Barrow, ale už tradičně byly největším problémem zvláště pro zahraniční účastníky "malé zahrádky". Největší favorité však stále zůstávali ve hře. Jelo se překvapivě volně, což začalo vadit především Chalcovi, který se dostal po třetině závodu do čela, aby udával rychlejší tempo. Následovali ho Belovodsk, Anatole i St. Roger, Peruán se začal propracovávat mezi nejlepší až po šesti minutách. Tři překážky před koncem udělal hrubou chybu Belovodsk a jeho naděje skončily. Stejně dopadl i Anatole, dva dny před dostihem podle kursů jeho největší favorit. Do cílové roviny vjel k potěše několika desítek tisíc fandů jako první Peruán a při jeho obávaném závěru málokdo pochyboval o jeho další výhře. Jenže pak u vnějšího okraje dráhy při soupeřově přiblížení na okamžik zaváhal a Chalco toho dokázal mistrně využít k premiérovému triumfu.

Výsledky 111. Velké pardubické steeplechase České pojišťovny (6900 metrů, dotace 4,000.000 Kč): 1. Chalco (ž. Gehm, ZD Březůvky, trenér Váňa) 10:06,2 min., 2. Peruán (Matysík), 3. Sesi (Kameníček), 4. Torpille (Myška), 5. Sankt Moritz (Nehasil).

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme