Pétanque zvládnou všichni, i netrénovaní

Pétanque je přímo ideální ukázkou sportu pro všechny - trénované i netrénované. Rekreační formu znají mladí, staří i děti. Stačí si prostě vyhlédnout kousek trávníku, štěrkového parkoviště, či cestičku v parku, sehnat kovové koule s dřevěným košonkem nebo-li prasátkem a pak už jen házet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koule na petanque

koule na petanque | Foto: Adventure Ent.

"Hodí se první dřevěná kulička, a na tu se potom míří, hodí jeden tým první kouli a pak ho vystřídá druhý tým a ten hází tak dlouho, dokud se mu nepodaří hodit blíž k té dřevěné kuličce, než hodil první tým, když se mu to podaří, hází zase první tým a hraje se tak dlouho, dokud se nevypotřebují všechny koule. Zjistí se, kdo je nejblíž a spočítá se počet bodů," vysvětluje Jiří Fürst z karlovarského oddílu CP Vary.

Závodně se hraje nejčastěji stylem tři na tři, ale rekreační forma snese i dvě družstva po šesti. Vybavení lze dnes sehnat už v téměř každém obchodě se sportovními potřebami, jak potvrzuje prezident České asociace pétanque klubů Karel Dohnal: "Jsou k dostání sady po osmi koulích, čtyři páry, což je takové ideální balení pro rodinu a stojí kolem pěti až šesti set korun."

Jakmile sleze sníh a vyjde sluníčko, nastává ideální období pro pétanque. Už dnes probíhají na Lokti a v Brně jedny z prvních klání nové sezóny. V červnu se pétanque představí v Praze - chystá se tradiční mezinárodní Ricard Cup International a francouzský trh na Staroměstském náměstí, kde si může zahrát každý. "Devadesáti procent turnajů, které pořádáme, se může zúčastnit každý, i lidé, kteří nejsou nikde registrováni. Výjimkou je pouze mistrovství České republiky," říká Karel Dohnal.

Seznam turnajů pro letošní sezónu je na webové stránce České asociace pétank klubů, kterou najdete pod www.cstv.cz. Tato disciplína láká stále více příznivců, v současnosti asociace registruje čtyřicet oddílů, přitom s pétanquem se u nás začalo teprve před deseti lety.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme