Svoboda čelí důsledkům za relativizování války na Ukrajině. Skončil v Komisi sportovců a dostal důtku

Výroky moderního pětibojaře Davida Svobody ve vysílání České televize, které relativizovaly válku na Ukrajině a připouštěly účast sportovců z Ruska a Běloruska na olympijský hrách v Paříži, vyvolaly odezvu nejen u ministryně obrany Jany Černochové. Ta se sešla se ředitelem ASC Dukla plukovníkem Pavlem Bencem, který Svobodovi udělil písemnou důtku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Svoboda

David Svoboda | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Válečný konflikt stále probíhá. Jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda. Máme spoustu informací, někdy protichůdných,“ usmíval se David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji, ve vysílání České televize.

Rusko jako agresor? Může to být mýlka, řekl Svoboda z komise sportovců. Za svoje výroky čelí kritice

Číst článek

Když pak moderátorka zmínila, že Rusko je vnímáno jako agresor, tak odvětil: „Může to být klidně mýlka. Co já vím. Já to nevím, nechci to rozhodovat. A nemám ambici to rozhodovat.“

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a ministryně obrany Černochová se sportovcem a jeho nadřízeným sešla a společně vyvodili důsledky.

Benc udělí za nedodržení předpisů Svobodovi písemnou důtku. „Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Svoboda také skončí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru. „Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ řekl sportovec.

Na vlastní oči jsem viděla, co Rusko páchá za zvěrstva. Ne! Není normální, aby ruští a běloruští sportovci jeli na olympiádu, na kterou ukrajinci nepojedou, protože brání svou vlast nebo je zabili. Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat!bit.ly/3zj5sFa

21:24 – 29. 03. 2023

443 8316

Cesta na Ukrajinu

Ministryně obrany toto řešení přivítala. „Ministerstvo obrany a armáda podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků. S panem Svobodou jsme o tom dlouze hovořili,“ uvedla.

„S řešením jeho nadřízeného souhlasím a dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou, abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ řekla ministryně obrany s tím, že Svobodovi předala plakát s portréty ukrajinských sportovců zabitých nebo pohřešovaných kvůli bojům na Ukrajině.

„Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ dodala vedoucí resortu.

Pětibojař npor. David Svoboda skončí v Komisi sportovců ČOV. Zároveň mu dnes ministryně @Jana Černochová předala plakát s portréty ukrajinských sportovců zabitých nebo pohřešovaných kvůli bojům na Ukrajině.

👉mocr.army.cz/informacni-ser…

15:00 – 31. 03. 2023

128 2021

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme