Pittsburgh získal po 17 letech Stanley Cup

Hokejisté Pittsburghu získali potřetí v historii slavný Stanley Cup. V rozhodujícím sedmém utkání vyhráli na ledě obhájce trofeje Detroitu 2:1. Oba góly dal ve druhé třetině útočník Max Talbot. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče získal ruský útočník Tučňáků Jevgenij Malkin, který v play off nasbíral 36 kanadských bodů. Penguins slaví zisk Stanley Cupu po 17 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Pittsburgh Penguins se radují z vítězství ve Stanley Cupu

Hokejisté Pittsburgh Penguins se radují z vítězství ve Stanley Cupu | Foto: AFP

Do České republiky přiveze Stanley Cup Petr Sýkora, který ale do sedmého zápasu nenastoupil kvůli zlomenině nohy. Slavnou trofej získal podruhé v kariéře, poprvé s New Jersey v roce 2000.

Pittsburgh oplatil Detroitu loňskou finálovou porážku a od roku 1971 se stal prvním týmem, který vyhrál sedmý duel na ledě soupeře.

V úvodu zápasu byli aktivnější domácí Red Wings, kteří se díky důrazu v osobních soubojích dostávali do šancí. Cleary ani Dacjuk ale své možnosti nevyužili. Penguins o sobě výrazněji dali vědět až v polovině první třetiny, Jordan Staal ale z bezprostřední blízkosti zamířil nepřesně. Poté dostali hosté výhodu přesilové hry a téměř celé dvě minuty odehráli v obranném pásmu Detroitu. Brankář Osgood si ale poradil se střelami Malkina, Crosbyho i Eatona. Do vedení mohli jít v závěru úvodní části domácí, ale velkou šanci Maltbyho vyrazil gólman Fleury ramenem.

Hned úvod druhé třetiny přinesl změnu ve skóre. Stuart špatně rozehrál v rohu nahozený puk, který srazil Malkin k Talbotovi. Ten střelou mezi betony Osgooda dal první gól zápasu. Domácí nehráli v této fázi utkání dobře a nepomohla jim ani přesilovka. Naopak z protiútoku mohl zvýšit Cooke, ale brankář Osgood Detroit podržel. Přesto se v polovině zápasu dostali Penguins do dvoubrankového vedení. Přečíslení dvou na jednoho zakončil střelou do levého horního rohu branky opět Talbot. Red Wings se zvedli až na konci druhé části, Dacjuk ani Zetterberg ale na Fleuryho nevyzráli. To už hráli Tučňáci bez kapitána Crosbyho, který se zranil při střetu s útočníkem Detroitu Franzénem.

Na začátku třetí třetiny dostali domácí další výhodu přesilové hry. Detroit sice zatlačit hosty do jejich obranného pásma, vyloženou šanci si ale nevypracoval. Hosté se poté soustředili především na bránění dvoubrankového náskoku, zatímco Red Wings stříleli zejména zásluhou obránců z velké dálky. Útočníci se snažili zakrýt Fleurymu výhled, což vedlo ke skurmážím před brankou Pittsburghu. Tato taktika slavila úspěch až šest minut před koncem. Po přihrávkách Hudlera a Lidströma se téměř od modré čáry prosadil obránce Ericsson. Vyrovnat mohl další bek Kronwall, ale jeho střelu zastavila horní tyčka. V závěru hráli domácí více než minutu bez brankáře, ale obrovskou šanci Lidströma zlikvidoval v posledních sekundách utkání skvělým zákrokem Fleury.

Finále - 7. zápas:

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 54. Ericsson (Lidström, Hudler) - 22. Talbot (Malkin), 31. Talbot (Kunitz, Scuderi)
Rozhodčí:
McCreary, Devorski - Morin, Racicot
Vyloučení: 2:3. Bez využití
Střely na branku: 25:18
Diváci: 20.066
Konečný stav série: 3:4

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme