Plavkyně Hlaváčková k ME: "Mládí se dere vpřed!"

Celkem 29 plavců bude hájit české barvy na letošním mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které od čtvrtka do neděle proběhne ve Vídni. Už tradiční medailovou jistotou by pro nás měl být kraulař Květoslav Svoboda, a také znakařka Ilona Hlaváčková. Právě letošní evropskou šampiónku z dlouhého bazénu, a devátou z olympiády v Aténách oslovil Vojtěch Bidrman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilona Hlaváčková

Ilona Hlaváčková | Foto: Ilona Hlaváčková

Ilono, vy odjíždíte na krátké mistrovství Evropy v roli velké favoritky, ačkoli vy sama možná máte na letošní sezónu jiné plány než sbírat medaile ...

Ilona Hlaváčková: Přesně tak. Já vím, že už se to stalo čtyřletým pravidlem, že každý rok odjíždím na mistrovství Evropy jako suverénní favoritka a vždycky se tomu bráním. Ale tentokrát je to opravdu tak, že roli favoritky vůbec nevnímám a spíš mám pocit, že bych se chtěla tím mistrovstvím bavit jako divák.

Říkáte, že se chcete plaváním bavit. Co si pod těm můžeme představit?

Ilona Hlaváčková: Každý si může představit, že se bavím, když vyhrávám. Nicméně já jsem si za ty poslední léta nasbírala takový stres a nervozitu, která se mi nelíbí a která, myslím, k tomu sportu nepatří. Takže pro mne by bylo ideální, kdybych se nemusela stresovat, nemusela se nervovat, jestli obhájím svou pozici, jestli neudělám ostudu České republice, jestli přivezu medaili, jestli Český svaz plaveckých sportů bude spokojený. K zábavě určitě nepatří dvoufázový trénink, kdy mi nezbývá čas na nic jiného. Proto chodím plavat jednou denně a odpoledne už je to jenom taková ta kondiční příprava. Zbývá mi čas na spoustu jiných věcí, které jsem doteď skoro neznala. Takže proto neplavu stovku - ta by se bez toho dvoufázového tréninku nedala zvládnout.

Zbude tedy čas i na Prátr a dortík?

Ilona Hlaváčková: Přesně tak. Už se na to moc těším, protože ve Vídni jsou teď vánoční trhy. Myslím, že vánoční Vídeň, historické centrum, bude kouzelné.

Vy jste formu nabírala třeba na Světovém poháru v Durbanu, když jste o setinku skončila druhá. Navíc Antje Buschulteová, která vás porazila, údajně nebude ve Vídni startovat .

Ilona Hlaváčková: Je to pravda. Jak jsem řekla, změnila jsem přípravu a trénuju už jenom jednou denně. Tomu plavání už nedávám tolik, co v minulých letech. Nicméně Světový pohár, jak se zdá, dosvědčil, že to na těch padesát metrů možná není třeba a s tím časem jsem velmi spokojená. Samozřejmě, ty setinky mne mrzí, protože mám pocit, že už mi jsou souzený. Ale s Antje to bylo velice přátelské a já jsem s tím časem spokojená. Antje byla asi také spokojená a jak jsem zaslechla, tak její příprava nebyla také stoprocentní.

Pokud do Vídně neodcestuje, tak se znovu ten souboj soustředí na tradiční soupeřku Živaněvskou?

Ilona Hlaváčková: Já sama netuším, jaké tam budou soupeřky. S čím by se určitě mělo počítat, je to mládí, které se dere vpřed. Na letošním mistrovství smějí startovat vždycky 4 lidé z jednoho státu na jednu disciplínu. Tak si myslím, že se tam nějaká nová jména mohou objevit.

Ještě nakonec: kolik setin se dá vlastně získat nebo ztratit otočkou v krátkém bazénu?

Ilona Hlaváčková: Správně jste řekl získat nebo ztratit. Určitě tak do půl sekundy to bude.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme