Po čtyřech letech jsou čeští hokejisté ve finále MS

Branka Radka Dvořáka v páté minutě prodloužení posunula české hokejisty do finále mistrovství světa. Národní tým dnes porazil Švédsko 3:2 a v neděli ho čeká duel proti úřadujícím šampionům z Kanady. Česko se v boji o zlato představí po čtyřech letech, naposledy se hokejisté z titulu radovali v roce 2001 v Hannoveru, kde také v semifinále vyřadili hráče Tří korunek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Jágr a H. Lundquist

J. Jágr a H. Lundquist | Zdroj: ČTK

Seveřané vstoupili do utkání aktivně, ale do první šance se dostal Jágr. Největší hvězda turnaje se prokličkovala až před brankáře Lundqvista, otevřít skóre se jí ale nepodařilo. Obdobně dopadl i Dvořák, který minul Ručinského přihrávku. Aktivitou hýřil zejména Jágr, při jehož pobytu na ledě vyhlašovala švédská obrana vždy stav nejvyššího ohrožení. Poté, co se Češi ubránili při první přesilové hře soupeře, fanouškům Růžičkovy družiny zatrnulo. Šlégr trefil pukem do obličeje Jágra a klíčový hráč týmu se jen těžce sbíral z ledu. Do hry se však po krátkém oddychu vrátil. Pouze ze střídačky sledoval Výborného slibnou šanci po Sýkorově přihrávce.

Při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě si vedli dobře i Češi. Vokoun největší příležitosti Bäckmana a Samuelssona zlikvidoval, přesto těsně po polovině normální hrací doby inkasoval. Höglund za jeho záda pohotově dorazil Norströmovu střelu. Za chvíli bylo opět srovnáno. Druhý faul Kronwalla sice zůstal nepotrestán, ale necelou minutu po jeho návratu na led prošla Sýkorova přihrávka k Čajánkovi, který se trefil přesně pod horní tyč.

Kouč Růžička se poté rozhodl pozměnit složení útoků, vsadil na sestavu, která otočila čtvrtfinálový duel s USA, a opět se mu to vyplatilo. Ve 46. minutě dostal Straka český tým do vedení, když baseballovým úderem poslal do branky Prospalovu zblokovanou střelu. Švédům se ale podařilo srovnat krok. Na trestné lavici seděl Kubina a vteřinu před jeho návratem na led vyrovnal Daniel Sedin, kterému přihrál ideálně zpoza branky bratr Henrik. Necelých osm minut před koncem normální hrací doby se tak začínalo nanovo. Když se pak neujal Hemského pokus ani dorážka Kubina a na druhé straně se Weinhandlova teč otřela o tyčku, přišlo ke slovu prodloužení. Stejně jako na MS 2001, kde se oba celky na vrcholné akci sezony naposledy potkaly. A stejně jako v Německu bylo úspěšnější Česko. Švédsko tak nenaváže na dvě předešlé finálové účasti a v neděli odpoledne nastoupí proti Rusku k boji o třetí místo.

Výsledek:

Česká republika - Švédsko 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 36. Čajánek (P. Sýkora), 46. Martin Straka (Prospal), 65. Dvořák (Židlický) - 32. Hedström (Norström), 53. D. Sedin (H. Sedin). Rozhodčí: Looker (USA) - Šejlanin (Rus.), Doucette (Kan.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 8400 (vyprodáno).

Sestavy: Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek, Ručinský - A. Hemský, Vašíček, Varaďa. Trenéři: Vladimír Růžička, Radim Rulík, Ondřej Weissmann a Marian Jelínek; Švédsko: Lundqvist - Kronwall, Bäckman, Rhodin, Norström, R. Sundin, M. Johansson, S. Lindström - Alfredsson, Pahlsson, Axelsson - Weinhandl, Zetterberg, Hedström - Höglund, Nordström, J. Jönsson - M. Samuelsson, H. Sedin, D. Sedin - Franzén. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme