Po dnu volna čeká cyklisty sedm horských prémií

Cyklisté měli na Tour de France den volna. Zítra je čeká 15. etapa dlouhá 180,5 km z Valreas do Villard de Lans. Na této trase absolvuje peloton sedm horských prémií. V čele průběžného pořadí je po čtrnácti etapách stále domácí šampion Thomas Voeckler, který vede o pouhých 22 sekund před obhájcem titulu Lancem Armstrongem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tour de France

Tour de France | Foto: Tour de France

Američan se stále nerozhodl, jestli bude i po případném šestém vítězství na Tour de France pokračovat v cyklistické kariéře. Armstrong před závěrečným týdnem ztrácí na žlutý trikot jen dvaadvacet vteřin a málokdo pochybuje o jeho rekordním šestém vítězství za sebou. Pro dvaatřicetiletého závodníka stáje US Postal by tento zápis do historie mohl být krásným rozloučením s cyklistikou.

Naopak německému cyklistovi Janu Ullrichovi se v pyrenejských kopcích vzdálily šance na vyrovnaný souboj s Armstrongem o prvenství v Tour. Vítěz slavného závodu z roku 1997 se proto sportovně rozhodl, že umožní bojovat o životní výsledek svému týmovému kolegovi Andreasi Klödenovi, který měl za úkol hlavní hvězdě stáje T-Mobile pomáhat. Německý hrdina, který byl na Tour pětkrát druhý, ztrácí po čtrnácté etapě na vedoucího Francouze Thomase Voecklera na osmém místě sedm minut.

Letošní Tour ukázala, že se světová cyklistika nemusí v budoucnosti obávat absence hvězd. Ital Basso dokázal ve dvou horských etapách s hvězdným Američanem udržet krok až do posledních metrů, Francouz Voeckler pak navzdory odhadům odborníků i svým vlastním deset dní vede celkové pořadí. Šanci na celkové umístění mezi prvními třemi má i osmadvacetiletý Španěl Mancebo, který na průběžném pátém místě ztrácí přibližně tři minuty.

Po dnešním odstoupení Dána Jakoba Piila, kterému nedovolí pokračovat poraněné koleno, pokračuje v závodu 159 cyklistů. Dosud odpadlo 29 jezdců. V pelotonu se dál drží oba čeští zástupci Pavel Padrnos a Jan Hruška.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme