Porto vyhrálo Pohár UEFA, Celticu zbyly oči pro pláč

Fotbalisté Porta vyhráli letošní ročník Poháru UEFA. Ve finálovém utkání hraném v Seville porazili skotský Celtic Glasgow 3:2 ve druhém prodloužení. Vítěznou trefu portugalského klubu zanamenal ve 115. minutě Derlei, oba úspěchy Skotů si připsal Larsson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA Cup

UEFA Cup | Foto: UEFA

Mnozí odborníci očekávali od finále ofenzivní podívanou, jenže půl hodiny zápas vypadal na pořádnou nudu. Zvláště hra skotského týmu byla až příliš svázána taktikou, jako by ho individuality portského klubu strašily ještě před výkopem. Nebylo divu, že míč měli na kopačkách výrazně více hráči portugalského klubu, jehož hru umě režíroval ze středu zálohy Deco. Pokud se něco na trávníku v prvním poločase odehrálo, byl u toho většinou právě naturalizovaný Portugalec. Jenže první opravdovou příležitost měli pasivně hrající Skotové a byl u toho jejich nejlepší kanonýr Larsson. Jeho trestný kop ve 32. minutě sice prošel 'hladovou' zdí, ale brankář Baía byl na svém místě. Nebezpečný pokus odstartoval živější závěrečnou čtvrthodinu prvního poločasu. Už za dvě minuty totiž bylo blízko vedoucí brance Porto, ale pokus Paula Fereirry chytil gólman Douglas, podobně jako další individuální průnik, který předvedl tři minuty před přestávkou Deco. A když už se zdálo, že do přestávky gól vyprodaný Olympijský stadion neuvidí, přišel do třetice portský úder: Deco poslal pas na Aleničeva, který ještě z voleje osm metrů před Douglasem neuspěl, jenže na vyražený míč naběhl Derlei a Porto zaslouženě vedlo.

Ještě než začal druhý poločas, byli fanoušci svědky toho, že na trávník se může fanoušek dostat nejen na stadionu Bohemians. Exhibicionista nejprve ukázal červenou kartu slovenskému rozhodčímu Michelovi a pak se v Adamově rouše proběhl po hrací ploše. Neobvyklý moment více rozhodil Porto, které hned z první akce po změně stran inkasovalo. Pravý záložník Agathe poslal křížný centr na nabíhajícího Larssona a švédský reprezentant střelou hlavou ke vzdálenější tyči vyrovnal. Byla to jeho 200. trefa v soutěžních zápasech v zelenobílém dresu, ale také už jeho 43. gól v rozehraném ročníku. A nezůstalo pouze u něj. Radost ale Celtiku nevydržela dlouho. Namlsaní hráči se začali hnát na zteč a brzy na to doplatili. V 54. minutě přišli při ukvapené akci zbytečně o míč a rychlá akce skončila druhým gólem v Douglasově síti. Byl u toho znovu Deco, který našel nabíhajícího Aleničeva a ten střelou pod vybíhajícím gólmanem dostal Porto opět do vedení. Finále získalo gradaci z minulých let; oba týmy odhodily všechny taktické zábrany a vsadily vše na ofenzivu. Ještě než si stačili portští fotbalisté užít vedení, bylo znovu vyrovnáno a zasloužil se o to opět Larsson a jeho neomylná hlava. Tentokrát rozvlnil síť v 57. minutě po Thompsonově rohu. Celtic definitivně rozpoznal, že si Porto neumí poradit s centrovanými vysokými míči a okamžitě začal do jeho šestnáctky posílat jeden pokus za druhým. Až do konce hrací doby už ale byly obě pobrany pozorné, jen McNamarova hrubá chyba před pokutovým územím přinesla už ve čtvrté minutě nastavené základní hrací doby šanci Portu, ale Aleničev pálil nad.

A začalo prodloužení a v něm premiéra 'stříbrného gólu'. Jenže už v páté minutě přišel Celtic o stopera Baldeho, který po faulu na Derleie uviděl druhou žlutou kartu. Při vysoké teplotě v místě zápasu nebylo divu, že oběma týmům znatelně ubývaly síly a bylo zřejmé, že se už připravují na penaltový rozstřel. Larsson měl sice v 111. minutě blízko k třetí trefě, protože po centru Maloneyho mohl rozhodnout hlavičkou, ale unavení portští obránci mu v tom dokázali zabránit. A tak rozhodla chyba gólmana Douglase, který nechytil ve 115. minutě zápasu včas míč před nabíhajícím Markem Ferreirou; balon doputoval až na na hranici pokutového území před Derleie, který svou druhou trefou v utkání rozhodl o výhře Porta. Glasgow už zbývající čas k vyrovnání nevyužil.

Celtic Glasgow - FC Porto 2:3 po prodl. (0:1, 2:2)

Branky: 47. a 57. Larsson - 45. a 115. Derlei, 54. Aleničev
Rozhodčí: Michel - Šramka, Balko (všichni SR).
ŽK: Valgaeren, Lennon, Balde, Petrov - Nuňo Valente, Maniche.
ČK: 95. Balde - 120. Nuňo Valente.
Diváků: 52.972 (vyprodáno).

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme