Pouť fotbalovým šampionátem skončila pro Angličany ve čtvrtfinále

Portugalské "prokletí" anglických fotbalistů pokračuje. Stejně jako na Euru 2004 poslali Portugalci ostrovní tým předčasně domů. Znovu to bylo ve čtvrtfinále a znovu na penalty. I hlavní hrdina má stejné jméno - Ricardo. Portugalský gólman dovolil při střelbě pokutových kopů skórovat jedinému Angličanovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wayne Rooney přijímá červený ortel

Wayne Rooney přijímá červený ortel | Zdroj: ČTK

Jestliže o kladném hrdinovi zápasu není nejmenších pochyb, pak to samé můžeme říct také o jeho protějšku na opačném pólu popularity. Sprosté šlápnutí do citlivých partií ležícího protihráče asi bude anglická veřejnost Waynu Rooneymu připomínat hodně dlouho.

Něco podobného si vytrpěl David Beckham, jehož klukovina stála Anglii světový šampionát v roce 1998. Záložník ostrovního týmu Steven Gerrard se po zápase na svého spoluhráče ale nezlobil.

"Já Wayna Rooneyho rozhodně nebudu z porážky vinit, protože ho mám rád a protože toho pro naše mužstvo v posledních letech hodně udělal a ještě v budoucnu udělá. Ještě jsem neviděl televizní záznam situace kolem jeho vyloučení, tak bych se k tomu nerad vyjadřoval. Abych byl upřímný, myslel jsem si, že rozhodčí píská přímý kop pro nás, protože na Waynovi byli dva nebo tři Portugalci," zahrál téma trochu diplomaticky do autu Gerrard.

Ten byl naštvaný sám na sebe, že v rozstřelu nedokázal překonat portugalského gólmana. Penalty přitom poslední dobou trénoval a měl při nich podle vlastních slov úspěšnost asi 95 procent.

"Ještě nikdy jsem se jako fotbalista necítil tak mizerně. Prostě jsem tu penaltu nezvládnul. Trenér mě poprosil, abych ji šel kopnout a byl jsme dost šílený, abych na to kývnul. Nemám pro to omluvu, měl bych za normálních okolností penaltu proměnit. Přitom bylo tak fantastické, že jsme se i v deseti probojovali ke střelbě pokutových kopů," hodnotil utkání středopolař Liverpoolu, který přiznal, že je úplně zdrcený.

Podobně se cítil i jeho spoluhráč Jamie Carragher. I jemu Ricardo pokutový kop zneškodnil. "Myslím, že jsme byli lepším týmem. Předvedli jsme tady na šampionátu asi náš nejlepší výkon, ale stejně jsme vypadli. Takový je ale fotbal. I v deseti jsme přitom hráli s Portugalci vyrovnaně a mohli jsme dát gól. Měli jsme tady obrovskou příležitost dostat se daleko. Taková šance se vyskytne jednou za čtyři roky a nám proklouzla mezi prsty," litoval Jamie Carragher.

Portugalský útočník Helder Postiga naopak patřil ke čtveřici šťastlivců, kteří v penaltové ruletě udrželi nervy na uzdě.

"Nechybí mi sebevědomí, když jdu kopat penaltu. Střelec má v souboji jeden na jednoho výhodu. Věřil jsem si i tentokrát. Jinak během zápasu nebylo snadné obejít se bez distancovaných Deca a Costinhy. Jsou to oba velcí hráči. Pod zataženou střechou bylo na trávníku strašné horko a špatně se dýchalo. Pokud chcete, aby utkání mělo vysoké tempo, je lepší hrát pod otevřeným nebem," komentoval raritu v podobě "halového" čtvrtfinále Helder Postiga.

Vyřazením ve čtvrtfinále světového šampionátu končí mise Svena-Görana Ericssona u anglické reprezentace. I švédský kouč litoval způsobu, jakým se jeho svěřenci s turnajem rozloučili. "Podali jsme dobrý výkon, ale výsledek se nedostavil, a to hrozně zabolí. Je mi to líto samozřejmě kvůli hráčům, ale i kvůli fanouškům, kteří byli po celé mistrovství úžasní. Chtěli jsme jim věnovat finále, protože by si to zasloužili," vyjádřil se Ericsson.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme